Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TAKARÍTÁS

2011.09.26

 

Amikor az internetet böngésszük, programokat telepítünk és leveleket fogadunk, a tárhelyünk minden alkalommal csökken. Természetesen ilyenkor olyan dolgok is felkerülnek, amik szinte teljesen feleslegesek.

Miután feltelepítettük a Windows-t, minden jól és gyorsan működik. De egy év múlva a rendszerűnk lassú és egyre instabilabb lesz. Főleg akkor történik ez, amikor a Windows működéséhez szükséges hely elfogy. Sok ember gondolja, hogy itt-ott töröl valamit, és máris van szabad hely, de ez nem így van. Most néhány pontban leírom, hogy mi a teendőnk a helyfelszabadításhoz.

Használatlan komponensek eltávolítása 

A legtöbb ember nem is törődik a számítógépén lévő programokról. Főleg azokról, amelyeket a Windows telepített fel nekünk. Mondjuk, használjuk mi az 
MSN Explorer-t? A böngésző eltávolítása13,5 Mb helyet szabadíthat fel! Vagy, ha nem küldünk FAX-ot, akkor a Microsoft Fax Services programcsomag teljesen felesleges, aminek az eltávolítása 3,7 Mb helyet szabadíthat fel. Esetleg, ha a gépen nem játszunk a standart játékokkal, akkor azok eltávolítása még 12,1 Mb helyet szabadíthat fel.

Természetesen egyes programok csak az XP operációs rendszerben találhatók meg, de ez a módszer a régebbi Windows operációs rendszerekben is működik.

A Windows komponensek eltávolításához menjünk a Vezérlőpultba (Control Panel), majd ott kattintsunk a Programok telepítése és eltávolítása (Add or Remove Programs) ikonra. Keressük meg a szükségtelen szoftvereket és távolítsuk el őket. Ellenőrízzük a Windows összetevők hozzáadása és eltávolítása (Add/Remove Windows Components) gombot is, ami újabb listát, hozhat elő a Windows-ban lévő komponensekről.

 

 

01.png

 

 

Sajnos a Microsoft elrejtett néhány komponenst, amit nem láthatunk. Szerencsére van megoldás arra, hogy láthatóvá tegyük, és el tudjuk távolítani azokat. 
Ehhez olvassuk el a win messengert.

# Windows Messenger eltávolítása

2002.05.13. 17:19

A Windows XP egyik talán legelenszenvesebb tulajdonsága, hogy egy friss telepítés után ránk akarja sózni a Microsoft házi programjait, mint amilyen például a Microsoft Messenger is. Olyannyira buzgó módon csinálja ezt, hogy elvileg eltávolítani sem lehet szabályosan a Windows XP-ből a Messengert és társait. Íme itt egy kis segítség a szabályos eltávolításhoz:

A Windows XP a háztáji, bedrótozott Microsoft termékek eltávolítására is képes, csak egy kicsit el van rejte ezen programok eltávolítási lehetősége. 
Kulcs fontosságú szerepet kap esetünkben a %Systemroot%\inf\sysoc.inf fájl. 
Rögtön nyissuk is meg valamilyen szerkesztő programmal (pl. notepad), és keressük meg az "msmsgs" kezdetű sort. Távolítsuk el a sorból a "hide" szöveget (úgy hogy a vesszők a helyükön maradjanak azért) és mentsük el a szerkesztett fájlunkat!

A fenti cselekedetünknek az lett az eredménye, hogy a Vezérlőpult\Programok telepítése és törlése helyen a "Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása" fülre kattintva az összetevők között megpillanthatjuk az eddig rejtőzködő Microsoft Messenger programot is, amit máris eltávolíthatunk a listából. 
Ezzel megoldottuk a Messenger folyamatos zaklatásának problémáját. A fenti fájlban esetleg körülnézhetünk más "hide" paraméterrel rendelkező programok ügyében is, hátha valamit még el akarunk távolítani.

 

Ideiglenes fájlok törlése 

Amikor a rendszerünk vagy a rendszerben futó valamilyen program összeomlik, akkor az egy vagy több fájlt is létrehozhat. Vagy, amikor feltelepítűnk egy programot, akkor is ide kerülnek a felesleges fájlok. A méretük lehet a lényegtelen 1Kb –tól kezdeve több Mb-ig. Ezektől gyorsan megtelhet a rendszer. Minél több ilyen fájl létezik a merevlemezen, annál lassabb lesz az. Ezekez főleg a 
\Documents andSettings\your username\Local Settings\Temp mappában találhatjuk. A régebbi Windows 9x-nél ez a mappa a WINDOWS\TEMP mappában található. Az ezekben a mappákban lévő fájlokat az Intézővel (Explorer) vagy más fájlkezelő programmal törölhetjük. Biztonsági okokból csak a mainál régebbi fájlokat töröljük, mert a maiak, lehet, hogy használatban vannak. 

Természetesen még rákereshetünk a merevlemezen lévő 
*.tmp fájlokra. Ezeket is lehet törölni.

 

 

image004.png

 

 

Egyéb törölhető fájlok 

A következő kiterjesztésű fájlokat is törölhetjük:

 

dmp – Dump fájl. A Windows akkor hozza létre azt, amikor maga az operációs rendszer vagy egy program összeesik. Ha nem használjuk ezeket a fájlokat az összeomlások visszanyomozására, akkor nyugodtan törölhetjük azokat. 
.bak – BackUp fájlok. Amikor egy program felülír egy régebbi fájlt, akkor előtte létrehozza a másolatát, és aztán írja felül azt. A másolatnak, vagyis a réginek a BAK a kiterjesztése. 
.fts – Súgó fájlokhoz tartozik. Amikor a súgóban keresünk valamit, a Windows létrehozza ezt a fájlt, hogy a következő kereséskor az előző keresés adatai segítségével gyorsabb legyen. 
.gid – Megint a súgóhoz tartozó fájlok. Amikor megnyitunk egy súgó fájlt, akkor a Windows létrehozza ezt a fájlt, hogy következő alkalommal gyorsabb legyen súgóhoz való hozzáférés. 
.old – Ugyanaz, mint a .bak 
.~mp – Mint a .tmp fájlok 
.$$$ - Ugyanaz, mint a .bak (általában, nem mindig) 
.000 - Ugyanaz, mint a .bak

 

Hogy megbizonyosodjunk a fájlok feleslegességéről, a biztonság kedvéért a fájlokat hagyjuk a Lomtárban legalább egy hétig. Ha egyik program sem hiányol egy fájlt se, akkor nyugodtan törölhetjük azokat a Lomtárból is.

 

Ideiglenes Internetes fájlok 

Ezek
 a fájlok az Internetböngészés gyorsítására találták ki. Amikor letöltünk egy oldalt, akkor a rajta lévő képek és egyéb fájlok is letöltődnek. Amikor újra letöltjük azt az oldalt, akkor már csak a különbségek töltődnek le, vagyis azok a fájlok, amik már megvannak, nem lesznek letöltve. És főleg ezek eszik meg a merevlemez területét. Ezért időnként nem árt megszabadulni tőlük.

 

Ahhoz, hogy a fájloktól megszabaduljunk, a Vezérlőpultban (Control Panel) kattintsunk az Internetbeállítások (Internet Options) ikonra. Az Internet Tulajdonságai (Internet Properties)ablak közepén lesz egy Fájlok törlése (Delete Files) gomb. Kattintsunk rá. Elő fog jönni egy kis figyelmeztető ablak. Az ablakban bejelölhetjük A teljes helyben tárolt tartalom törlése (Delete alloffline content) jelölőnégyezet. Ha csak online (aktív kapcsolat) böngésszük az Internet oldalakat, akkor mindenképpen jelöljük be. Az ideiglenes fájlok törlése nem okoz hibát a Windows-ban. 
Voltak már beszámolók, amikben 400-500Mb helyet nyertek vissza a felhasználók az ideiglenes internetes fájlok törlésével.

 

 

image006.png

 

 

 

Tömörítsük az Outlook Express Email-eket 

Ha
 sok email levelet kapunk, akkor a merevlemezünk gyorsan megtelhet. Természetesen egyből töröljük azokat, amik nem kellenek nekünk és valószínűleg még a Törölt elemek (Deleted Items) mappából is töröltük azokat a leveleket. De amikor töröljük a „törölt” leveleinket, akkor azok még nem igazán törlődnek. Az Outlook mindössze leveszi a hivatkozást az adott emailre. A levelek végül csak akkor törlődnek, ha tömörítjük a mappákat.

Ezt a Fájl (File) -> Mappa (Folder) -> Összes mappa tömörítése (Compact All Folders) menüből végezhetjük el. Természetesen ez nemcsak a törölt fájlok igazi törlésére szolgál, de tömörítésként is. Így példál már 100-150 levél méretét lecsökkenthetjük néhány Mb-al.

 

 

image008.png