Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Windows 10 (próba 1)

2014.10.24

 

 

Hurrá itt a Windows 10

 

 

win10.png

 

 

Nos,épp idelye volt kipróálnom a Mikroszoft legújabb operációs rendszerének

egy nagyobb terjedelmű változatát

 

A:

 

Windows 10 Black Tech Preview x64-et

 

A maga dúrván 8 Gigájával ( van kisebb is ) nem épp egy pici rendszer,de az Xp - óta ehez már mindenki hozzászokhatott.

Vírtuális gép létrehozásakor, a telepítés közben elíndítottam a rendszerfigyelő alkalmazást.......kicsit meglepett mekkora erőforrást igényel. Az I 5-ös proci mind a 4 magja 96% ( ez nem semmi .még akkor sem ha linux alól ment a virtualbox!!! ) ...a 4Gb. rammot is mind felfalta,eddig még a büdös életben se nyúlt hozzá a lapozófájlokhoz a linux  (Linux Mint Debian : eddig max akármit is csináltam vele 1-1.5 Gb ramm-nál többet nem evett, a proci magok is 10 % alatt potyögnek,ha valamelyik felmegy 100-ra...aaz már dúrva ) ....nna most ezt is sikerült elérnie a Mikroszoftnak:). Szóval felment a rendszer.Persze "ánglius" a nyelvezet,de kinem sz.a le.

( linux mint debian hétköznapi használat mellett.....itt egy kép a saját gépemről,csak azért,hogy tudja mindenki nem beszélek mellé)

Az előzetes kiadáshoz képest eléggé egyben van, persze a vizsgálódásom egyenlőre csak felületes volt.Ha azt leszámítom,hogy egy erőmű kell a müködtetéséhez még tetszik is, de aki gyengécske gépen próbálja futtatni az legjobb esetben egy "birodalmi lépegetőt" kap:)

Gyengébb gépre ajánlanám : windows 7-lite... nekem bevált : 512 ramm és akármilyen celeronnnal már elgurul,net-re ,játékra..mindenre jó..,akkor meg minek túlspirázni?:))

 

Szösszenet: Szóval,ha kell az új rendszer..akkor beruházol..és mennyit is:

            Alaplap,de usb 3 és sata3 támogatással, proci,legalább i7-es, ramm, az legyen vagy 8 Gbájt, esetleg ssd merevlemez. Ja és persze videókari..,na de aból kettő"vaze", mert úgy szép a kép :) és akkor még a tápról nem is beszéltem,amit 25000.- alatt megse vegyél és még egy szünetmentes is..,nehogy játék közen  nekem "leájjon" a gép.

Szóval azért a kb : 4 kilóért már meg is lehet venni egy frankó gépet aztán használjuk a W10-et teljes erőből:))

 

Nemtudom,hogy feltünt e valakinek, de az összes (néhány kivétel )  szerver,ami a kormányhivatalokban,rendőrségeken,polgármesteri hivatalokban,kórházakban,tűzoltóságokon stb.működik az debian alapu linux...nem fúrcsa!(talán mert ingyen van??)

Én csak azt kérem a jézuskától karácsonyra,hogy áldja meg a linuxos fejlesztőket,akik lehetővé tették a földönjáró emberek számára is  az elérhető árú számítástecnikához és informatikához  való hozzáférést.

 

 
                                                                    keylogger működik benne.

(kelylogger:Billentyűzetfigyelő és naplózó program. A normálisabbak képernyőképeket is készítenek, illetve az internetes forgalmat, illetve a futtatott alkalmazásokat is naplózzák)

 

 

Persze nem arról van szó, hogy a Microsoft jelszavainkra vagy bankszámlánk adataira lenne kíváncsi, hanem arról, hogy a Windows 10 TP prediktív szövegbeviteli rendszerén akarnának csiszolni. A felhasználók a Windows Insider Programba való belépéskor fogadják el, hogy az OS tesztelése során a Microsoft gyakorlatilag minden lépésüket megfigyelheti. Ezek közé nemcsak a felkeresett weboldalak címeinek megfigyelése tartozik, hanem rengeteg személyes infóé is (e-mail cím, név, híváslista, stb.), sőt, még a bevitt szövegek és a megnyitott fájlok adatai is.

Ebből leginkább a begépelt szöveg loggolása durva, hiszen első olvasatra ez pont az, amit egy keylogger tenne, azzal a különbséggel, hogy ezt a funkciót a Windows 10-ben nem is tudjuk kikapcsolni, és mivel bedrótozott szolgáltatásról van szó, még a biztonsági programok sem védenek ellene. Bár hivatalos információ nincsen arról, hogy ezekhez az adatokhoz szabadon hozzáférhetne bárki is, a helyzet mégsem megnyugtató. Szóval vagy hagyjuk a Windows 10 TP-t, vagy tényleg csak és kizárólag úgy használjuk, mint valamilyen béta programot: próbálgassuk a funkcióit, de élesben semmiképpen se válasszuk elsődleges rendszernek.