Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Takarítás

Rendszertakarítás

A felhasználók és maga a windows is rengeteg szemetet tud felhalmozni az idő múlásával, ami lassítja a rendszert, ezért érdemes időközönként kitakarítani.

5.1 Felesleges programok törlése

"Start menü" -> "Vezérlőpult" men
üpont -> legalul a "Program eltávolítása" felirat =>
Nézd végig a listát, ha találsz olyan programot amit már nem használsz, felesleges, akkor kattints a nevére, majd felül az "Eltávolítás" gombra.


5.2 Temp mappa ürítése

A temp mappába a rendszer felesleges dolgokat halmoz fel, amelyekre nincs szükség.
"Start menü" -> keresőbe írd be: %temp% , majd kattints a megjelent "Temp" mappára. Jelöld ki a mappában lévő összes elemet, kattints jobb gombbal az egyik
kijelölt elemre, a megjelent lehetőségek közül válaszd a "Törlés" opciót. A megjelent üzenetet fogadd el az "Igen" gombbal. Néhány elemet nem lehet törölni,
így a megjelent üzenetben alul tegyél pipát "Az összes jelenlegi elem esetében ez történjen" felirat melletti négyzetbe, majd kattints a "Kihagyás" gombra.

5.3 CCleaner

A CCleaner ingyenes alkalmazás alaposabb munkát végez mint a Windows beépített lemezkarbantartója.
Letöltés: http://www.filehippo.com/download_ccleaner/download/ea67f121b76931e56d681a1cbae6b492/
(ha nem működne írd be a Google-be: CCleaner)
Letöltés után nyisd meg a telepítőt. Nyelvnek válaszd ki a magyart, majd kattints az "OK" gombra, majd a "Tovább >" gombra. Ha akarod, olvasd el a Licencszerződést (vigyázat! életed megunod :P), majd kattints az "Elfogadom" gombra. Válassz telepítési útvonalat, vagy hagyd bent az eredetit, majd kattints a "Tovább >" gombra. A következő lépésnél csak az "Asztali parancsikon létrehozása" felirat melletti négyzet bepipálása ajánlott. Kattints a "Telepítés" gombra, várd meg amíg feltelepíti a programot, majd kattints a "Befejezés" gombra, így a telepítés után automatikusan elindul a program.

Kattints bal oldalon a "Beállítások" menüpontra, majd a fehér kereten belül is a "Beállítások" menüpontra. A jobb oldali fehér rublikában a "Végleges törlés"
feliratnál a "Végleges fájl törlés" felirat mellé kattints a körbe, majd alatta válaszd a "Gutmann (35 menetes)" lehetőséget.

Kattints bal oldalon a "Tisztító" menüpontra, majd felül a "Windows" fülre, ezenbelül alul a "Haladó" felirat alatt pipáld be a "Régi Prefetch" és a "Szabad" terület felirat mellett található négyzetet. (A Prefetch-et és a szabad területet elég ritkább indőközönként is törölni, napi/heti tisztításhoz nem kell).

Kattints felül az "Alkalmazások" fülre. Itt az első pontban az alternatív webböngésződet jeleníti meg (pl.: Firefox, Chrome, stb.), itt vedd ki a pipát az "Elmentett űrlap információk", "Tömör adatbázisok" feliratok melletti négyzetből, majd kattints a jobb sarokban lévő "A tisztítás futtatása" gombra és várd meg,
hogy a program kiélje a takarítási hajlamait :). Ha végzett, bezárhatod a programot.

Kattints bal oldalon a "Rendszerleíró" menüpontra. Jobb oldalon kattints a "Hibák keresése" gombra. Ha végzett, kattints "A kijelölt hibák javítása..." gombra. A megjelent kérdésnél válaszd az "Igen" gombot, majd a megjelent fájlt mentsd egy tetszőleges helyre (lehetőleg oda, ahol majd meg is találod :)). A megjelent
ablakban kattints "Az összes kijelölt hiba javítása" gombra. Ezek után bezárhatod a programot.