Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kurzorok

A Windows operációs rendszerben egyszerre általában több kurzor is látható. (A kurzor egy olyan mutató eszköz, amely valamilyen aktuális pozíciót jelez.) Szövegkurzor esetén a következő begépelendő karakter helyét, grafikus kurzor esetén pedig a képernyő egy kiválasztandó pontját jelöli.

  1. Szöveg kurzor
    A szövegkurzor egy villogó függőleges vonaldarab, amely szöveges (vagy numerikus) információ bevitele esetén a következő karakter helyét jelöli.

  2. Egérkurzor
    Az egérkurzor egy az egérrel mozgatható nyíl, amellyel a képernyőn a \ megfelelő pontra mutathatunk. (Az egérkurzor segítségével mozgathatjuk a szövegkurzort is, ha a szöveges terület megfelelő pontján kattintunk az egér gombjával.)

  3. Várakozási kurzor
    A várakozási kurzor egy olyan speciális egérkurzor, amely akkor jelenik meg, ha várakoznunk kell a lassabban végrehajtható funkciók befejeződésére. Ilyen esetben a várakozási kurzor ugyan mozgatható, ám azzal egyéb funkciót kiváltani azonnal nem tudunk, azt a gép megjegyzi és később hajtja végre a kattintásokat. A korábbi verziókban a várakozási kurzor egy homokórát szimbolizált, a Windows 7-ben ez egy forgó kör.