Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ikonok kezelése

Ikonok kezelése

Mint tudjuk, a Windows a programokat, állományokat és egyéb elemeket nem csak egy névvel, hanem a tartalmára utaló ábrával, úgynevezett ikonnal is szimbolizálja. A leggyakoribb Számítógép ikonok a programok ikonjai, melyek segítségével indíthatjuk a kívánt alkalmazást. A Windows azonban ikonnal szimbolizál minden más objektumot mappát és állományt is. Ha az adott állomány nem tartalmaz ikont, úgy automatikusan hozzárendelődik egy a fájltípusnak megfelelően. Ezen ikonok kezelés tekintetében azonban szorosan összetartoznak az alattuk álló megnevezéssel, és ízlésünknek megfelelően tetszőlegesen mozgathatjuk, másolhatjuk a képernyőn a következőkben leírtaknak megfelelően:

Ikon kiválasztása

Ikont kiválasztani úgy tudunk, hogy a nyíl hegyével a kiválasztandó ikonra mutatunk, majd kattintunk egyet az egér bal oldali gombjával. (A kiválasztást többnyire csupán csak a később végrehajtandó funkciók kedvéért végezzük.)

Áthelyezés

Egyik helyről a másikra vagy egyik ablakból a másikba fájlt vagy ikont áthelyezni az adott ikon húzásával lehet. (Ez azt jelenti, hogy a megfelelő ikonra történő ráállás után az egér gombjának folyamatos nyomvatartása mellett kell elmozdítani azt.)
Célszerű tehát ilyen jellegű tevékenység előtt a célhelyet is láthatóvá tenni oly módon, hogy vagy egy külön ablakban megnyitjuk azt az aktuális mellé, vagy a mappalistában láthatóvá tesszük a célmappát a húzás előtt.
Windows-ban a fájlokra utaló ikon húzása különböző meghajtók között másolást, adott meghajtón belül programfájl esetén parancsikon létrehozást, nem programfájl esetén áthelyezést eredményez.

Programok másolása

Egyik ablakból a másikba ikont (vagy állományt) átmásolni úgy, hogy az az eredeti helyén is megmaradjon az adott ikon Ctrl gomb nyomvatartása melletti húzásával lehet. (Ez azt jelenti, hogy a megfelelő ikonra történő ráállás után az egérgomb és a Ctrl billentyű folyamatos nyomvatartása mellett kell elmozdítani az egeret. A Ctrl gombot előbb kell megnyomni és később elengedni, mint az egérgombot.) 

Programok törlése

A Windows ablakaiból állományt, illetve a hozzá tartozó ikont törölni az ikon kiválasztása után megnyomott Del billentyűvel tudunk. (Az ikon kiválasztása az ikonon történt szimpla kattintással történhet.) A lomtárra történő húzás szintén törlést eredményez.

Asztalon lévő ikonok rendezése

Az asztalon lévő ikonok áthelyezése, átrendezése, nem csupán az ikonok manuális húzogatásával valósítható meg. Ha a háttérre a jobb egérgombbal kattintunk, majd a megjelenő helyi menüből kiválasztjuk a Rendezés menüpont megfelelő almenüjét, úgy a gép automatikusan rendet rak.
További lehetőség az asztal helyi menüjéből a Nézet menü Ikonok rácshoz igazítása pontja, amely az asztalra rakott ikonok egy vonalba állítását végzi, illetve az Ikonok automatikus elrendezése pont, amely bekapcsolásával a kirakott ikonjainkat a gép automatikusan berendezi.

Húzás jobb egérgombbal

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott húzás a valóságban milyen műveletet eredményez, úgy lehetőség van arra, hogy nem a
bal, hanem a jobb egérgombot lenyomva valósítjuk meg a húzást. Ez esetben a művelet befejeztével, az egérgomb elengedésekor megjelenik egy menü, melyből választhatunk, hogy másolást, áthelyezést, vagy parancsikon létrehozást óhajtunk-e végezni.Parancsikonok

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon, ha egy programot több helyen is látni szeretnénk (asztal, start menü, stb.), akkor azt több példányban kell-e tárolnunk? Természetesen nem. A programok teljes másolata helyett bárhova létrehozhatunk ún. parancsikonokat (shortcut), melyek a valóságban csak néhány byte hosszú állományok (ezek az állomány ikonját és elérési paramétereit tárolják), de rájuk kattintva a korábban hozzájuk rendelt programot indítják.
 
 
Ilyen parancsikont nagyon egyszerűen létrehozhatunk, hiszen nincs más dolgunk, mint a valós programot szimbolizáló ikont a kívánt helyre (háttérre, vagy olyan mappára, amelyet már korábban megnyitottunk) a jobb egérgombbal húzni, majd az elengedéskor megjelenő menüből a bal egérgombbal a Parancsikon létrehozása menüpontot választani. A művelet hatására a kívánt helyen létrejövő parancsikont a bal alsó sarkában lévő kunkorodó nyíl különbözteti meg a valós programmásolattól. (Ezután persze célszerű az esetleges parancsikon - programnév nevet is megváltoztatni.) Ha tehát egy állomány ikonjának sarkában nem látunk ilyen kis nyilat, akkor az valóban az adott helyen található, míg ha látunk, úgy annak valódi tárolási helye máshol van.