Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az egérke...

Az egér kezelése

Mivel a Windows legfontosabb adatbeviteli eszköze az egér, használatát feltétlenül szükséges megismerni. Az egeret úgy kell kézbe venni, hogy annak kábelelvezetése (ha van) a tőlünk távolabbi oldalán, a mutatóujjunk a baloldali gombon legyen.

Még mielőtt bármihez is kezdenénk, barátkozzunk meg vele. Figyeljük meg, hogyan mozdul el a képernyőn lévő egérkurzor az egér mozgatásával. Lényegében nem történik más, mint amerre elmozdítjuk az egeret az asztalon, úgy mozdul el az egérkurzorunk is. Amíg ez magabiztosan nem megy, ne lépjünk tovább.

  • Kattintás


A kattintás nem más, mint az egér baloldali gombjának egyszeri rövid megnyomása az egér el-mozdítása nélkül. Ezt a funkciót később a kiválasztásoknál gyakran fogjuk alkalmazni. A kattintás mindig ott történik, ahová a nyíl hegye mutat.
A jobb egérgombbal is lehet kattintani, ez azonban nem a kiválasztást, hanem a helyi menü előhívását eredményezi.
Amennyiben tehát a későbbiekben nem jelezzük, hogy melyik gombbal kattintsunk, úgy értelemszerűen a bal egérgombbal kell.

  • Dupla kattintás


A dupla kattintás az előzőhöz hasonlóan az egér baloldali gombjának kétszeri rövid gyors egymásutánban történő megnyomása az egér elmozdítása nélkül. Ezt a funkciót nem árt gyakorolni, ugyanis másnak érzékelheti a gép, ha a kattintások között hosszabb idő telik el, vagy elmozdítanánk egerünket.

  • Húzás (vonszolás, meszelés)


A húzás, vagy más néven vonszolás funkciót az egérrel úgy tudjuk megvalósítani, hogy az egeret a baloldali gombjának nyomva tartása mellett mozgatjuk. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mozgatni kívánt objektumon az egér baloldali gombját megnyomjuk, de nem engedjük fel.
A húzáshoz tehát az egeret a gomb nyomva¬tartása mellett mozdítjuk el, majd a kívánt cél¬helyen elengedjük annak gombját.

  • Rázás, szélre húzás


A Windows 7 újdonsága, hogy speciális egér-mozgásokra, az ablakok különféle tevékenységet végezhetnek.
Ha egy ablakot a címkéjénél fogva megrázunk - azaz többször oda-vissza mozgatjuk az egeret - úgy a többi ablak minimalizálódik, és csak a kiválasztott ablak marad az asztalon. (A tevékenységet megismételve az ablakokat visszaállíthatjuk.)
További lehetőség, hogy ha megfogunk egy nem teljes méretűre nyitott ablakot a címsoránál, és a képernyő bal vagy jobb szélére kihúzzuk, a Windows 7 átméretezi az ablakot fél képernyő méretűre.
Ha az ablakot a címsoránál fogva felhúzzuk a képernyő tetejére, az ablak teljes képernyő méretű¬re nő.

  • Tárcsa használata


Az újabb egereken a gombok közt található egy tárcsa is, amely görgetésével az adott dokumentumot (oldalt) tudjuk fel-le mozgatni. Egyes programokban azonban a tárcsa funkciója eltérhet, valahol például a nagyítás változtatására szolgál.