Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az asztal

Az asztal használata

A Windows-ban a képernyőn megjelenő nagy, szabadon használható, többnyire háttérmintával kitöltött felületet nevezzük asztalnak (desktop). Az aszalt teljes egészében használhatjuk, s így lehetőség van az ikonok elhelyezésére közvetlenül háttérmintára is. Itt alapesetben a lomtárat találjuk, de bekapcsolhatjuk a számítógépet, a hálózatot, stb. szimbolizáló ikonokat is, illetve tetszőleges program ikonját is elhelyezhetjük rajta, így azokra duplán kattintva könnyedén indíthatjuk a leggyakrabban használt alkalmazásokat.

Ha az asztal egy üres területén a jobb egérgombbal kattintunk, úgy előhozhatjuk a helyi menüt, melyben lehetőség van az asztalon lévő ikonok méretét megváltoztatni, azokat rendezni, oda új parancsikont létrehozni, stb.Célszerű bekapcsolni a Nézet menü Ikonok rácshoz igazítása pontját, mert ekkor az asztalra rakott ikonok garantáltan egy vonalba kerülnek.
Az Ikonok automatikus elrendezése pont be¬kapcsolásával pedig a kirakott ikonjaink nem fognak egymás hegyén-hátán állni, hanem azokat a gép automatikusan berendezi.

Itt van lehetőségünk a képernyő felbontásának megváltoztatására, a minialkalmazások kezelésére, illetve az asztal hátterének, és egyéb fontos paraméterek beállítására a Személyre szabás pontnál, de erről később még részletesen szólunk.