Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tálca használata

A tálca használata

A tálca nem más, mint a képernyő egyik (többnyire alsó) szélén végigfutó sáv, amely tartalmazza a Start menüt, az éppen futó alkalmazásokat szimbolizáló gombokat, és az órát. Ezen felül számos ikon is elhelyezkedhet rajta, hiszen célszerű a hangerő állítás ikon, illetve egyéb más fontos ikonok tálcára helyezése is.

A tálcát többféle képen is használhatjuk, de leggyakoribb az, amikor állandó jelleggel a képernyőn van. Ha a tálcát automatikus elrejtésűre állítjuk, úgy az csak akkor jelenik meg, ha az egeret a képernyő tálca felöli szélére húzzuk. (Ez esetben nem rabol el területet a képernyőről.)

A tálcán megjelenő kis ikonok segítségével praktikus alkalmazásokat indíthatunk, vagy éppen visszatérhetünk az asztalfelületre a jobb szélén, az óra mellett lévő üres területre való kattintással. Windows 7-ben viszont ha egy olyan tálcára helyezett alkalmazásra kattintunk, amelynek már egy ablaka nyitva van, úgy a Windows 7 a már megnyitott alkalmazásra ugrik, ahelyett, hogy egy újabbat nyitna meg.

További újdonság, hogy ha a tálcán lévő futó alkalmazások miniatűrjei fölé visszük az egérgombot, úgy azt az ablakot a rendszer ideiglenesen előtérbe helyezi.

Ha egy tálcán lévő ikonra a jobb egérgombbal kattintunk, úgy megjelenik az adott alkalmazás által utoljára használt állományok listája, illetve a gyakori tennivalók.

A Windows 7-ben megszűnt a gyorsindító eszköztár, helyette a tálcán közvetlenül lehetnek ikonok, melyek gombbá alakulnak az adott program indítását követően.A Windows 7 tálcájának újdonsága az a kis szakasz a tálca jobb végében, amelyre kattintva minden ablakot minimalizálva egy gombnyomással visszatérhetünk az üres asztalhoz. A sávra ismételten rákattintva az ablakok eredeti méretüket fogják visszavenni. 

Lehetőség van a tálca zárolásának feloldására, illetve ismételt zárolására. Zárolt állapotban a tálca nem mozgatható és nem méretezhető át. (A zárolás be- illetve kikapcsolását a tálcán való jobb egérgombbal előhívható helyi menü A tálca zárolása menüpontjával válthatjuk.)

Adott esetben a tálcán megjelenhet egy rejtett ikonok megjelenítésére szolgáló nyíl gomb is, amelyen kattintva a ritkábban használt, amúgy nem látszódó kis ikonok is láthatóvá válnak.


 
A tálca közepén a futó alkalmazások ikonjai vagy nevei jelennek meg. Ha azonos típusú alkalmazásból több példányt is futtatunk, úgy egy gomb több alkalmazást is takarhat, ekkor a gomb dupla szegéllyel jelenik meg.

 

Ez esetben a gombra mozdítva az egeret mindegyik program miniatűrje megjelenik, melyekre kattintva lehetőségünk van választani.

A start menü és a tálca megjelenítése, működésének beállítása a tálcán való jobb egér¬gombbal előhívható helyi menü Tulajdonságok pontjánál állíthatók be.