Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


torrent rejtés

2014.10.27

A szolgáltatókat is meg lehet érteni: a legtöbb ISP forgalmának több mint hetven százaléka kizárólag a torrent le- és feltöltésekből adódik, a nagy mennyiségű adatfolyam pedig sok pénzükbe kerül. A webezés/levelezés napi pár megabájt, de egy napi "torrentezés" több tíz gigabájt is lehet, és a szolgáltatók ezt nem szeretik. Éppen ezért van az, hogy bár internet kapcsolatunk gyors, a P2P forgalom igencsak lassú: a szolgáltatók valahová 40 k/sec és 100 k/sec közé korlátozzák ennek a protokolnak a sebességét. Ehhez természetesen joguk van - van ahol már a szerződésben is benne van a P2P korlátra vonatkozó kitétel. Figyelem: nem minden szolgáltató korlátozza a P2P adatforgalmat! Kérjük nézze meg felhasználói szerződését vagy érdeklődjön a szolgáltatónál a P2P korlátozással kapcsolatban!

De persze mi felhasználók nem hagyjuk magunkat, (naná), íme a legnépszerűbb megoldások szolgáltatónk P2P forgalomkorlátozásának kikerülésére - éljen a villámygyors torrent! Figyelem! Ez a leírás haladó felhasználóknak ajánlott! 

 

image.png

 

 


A legtöbb esetben a következő megoldások valamelyike beválik: az adatforgalom kódolása (encrypt), az alapbeállításnak használt port megváltoztatása, az egyirányú forgalom mennyiségének megváltoztatása, vagy egész egyszerűen  adatforgalmunk "elrejtése". A legegyszerűbb (és leggyorsabb) ha az első módszert, az adatforgalom kódolását választjuk.Nincs is más dolgunk, mint használni az ún.
RC4 encryption nevű kódolást.Módszerek
Az R4 kódolás nem csak az ún. "header" adatokat, hanem az egész adatfolyamot (data-stream) kódolja, ezáltal megnehezíti, vagy éppen lehetetlenné teszi a bittorent "felismerését" a szolgáltató számára.Ehhez persze nem mindegy milyen torrent kliens-t használunk, lássuk mely kliensek tudják ezt a fajta kódolást.
A legnépszerűbb a
Vuze nevű kliens (régebbi nevén Azureus) - ez egy JAVA-ban írt remek kis szoftver (mivel JAVA teljesen cross-platform, szóval mindenen működik). Nincs is más dolgunk mint feltelepíteni, kiválasztani a menükből a Tools/Select Options/Connection/Transport Encryption lehetőséget. Itt tegyünk egy pipát a "Require encrypted transport" doboz mellé és válasszuk az RC4-et a "Minimum encryption" nevű legördülő menüből.

Ne felejtsük el engedélyeni, a valószínűleg a világ leghosszabb nevű opcióját, mely a  "Allow non-encrypted outgoing connections if encrypted connection attempt fails" névre hallgat - így akkor is le tudunk tölteni torrenteket ha esetleg a másik oldalon (seeders) nem lenne támogatva az RC4. 

Ha esetlegt Bittorentet használunk ott is megtaláljuk ezt az opciót: Options/Preferences/Advanced/Connection és itt válasszuk a  "Protocol encryption." lehetőséget. Itt két további opciót látunk: "auto detect" és "always." Az "always " lehetőséget választva mindig kódolva lesz a torrent forgalom - sajnos ez azzal jár, hogy néha nem fog menni a letöltés, mivel sok seeder nem támogatja az RC4-et. Ilyenkor csak állítsuk vissza "auto"-ra és máris megindul.

Cseréljünk port-számot!
Ha esetleg a fenti megoldás nem hoz eredményt, akkor még mindig megpróbálhatjuk kicserélni a port-számot.
A torrent alapesetben a 6881-as porton kommunikál "kifelé", néhány kliens esetleg a 6881-6999 tartományban. A szolgáltató néha a portok szerint "szűri" a forgalmat, egyszerűen állítsuk tehát át a port számát - ez a lehetőség mindegyik torrent kilensben megtalálható, többnyire a "preferences" vagy "options" menüpontok alatt. Fontos! Ha átállítjuk a port-ot, akkor a routerünket is át kell konfigurálnunk különben nem lesz adatforgalom! A
http://www.portforward.com/ címen megtalálunk minden segítséget ehhez a művelethez.

 

image-bt.png

Lazy-bitfield
Az újabb torrent kliensek tartalmaznak egy ún. "lazy-bitfield" nevű opciót - ezt engedélyezve a torrent úgy fog viselkedni mintha "nem is lenne torrent", kikerülve ezzel a szolgáltató sebességkorlátozását. A Vuze kliensben ennek az opciónak a beállítása szinte gyerekjáték: Tools/Options/Transfer. Ezen a lapon engedélyezzük a Lazy-Bitfield-et és készen is vagyunk.
 
Minden szolgáltató más-más eljárással próbálja "kiszűrni" a torrentezőket, így előfordulhat, hogy az itt ismertetett eljárásokból nem mindegyik működik - sőt, megeshet, hogy egyik sem (ez a szolgáltatónktól függ). Egy próbát azonban megér, nem?:)

 

                                                                     itt egy videó a beállításról:

 

                                                                   VUZE:  telepítsd innen