Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


szabad szoftver?

2008.12.27

Szabad szoftver:

Az amiért nem kell fizetni és szabadon terjeszthető,szerkeszthető

.......Nna ilyen a mikrofosnál nem igen akad,vagy csak csekély mértékben:))).......ha meg fizetőset hasznász - és persze,hogy nem vetted meg..?! akkor meg  jól seggbe rúgnak ha elkapnak :)!

 

Ha valaki reszket,  - de nem ám mert fázik -  félvén attól,hogy  lakását feldúlják,elviszik a számítógépét,film vagy zene- gyűjteményét azon " egyszerŰ" oknál fogva,mert  NEM- szabad  felhasználású szoftvereket tart a lakásában,vagy csak fennt van a gépén, vagy uram bocsá még használ is.A kézenfekvő megoldás két lehetőség:

 

            - Vagy megveszi a programot ( krm..krm),vagy freever progikat használ.

               - Vagy feltelepít a gépre valami LINUX-ot  pl:linux mint debian t ami véleményem szerint nagyon jó megoldás.Netes játékokra kiváló( videókaritól függ...persze)

továbbá szabadon terjeszthető,szabad felhasználású szoftvereket tartalmazó op -rendszer.Jómagam is ezt használom.Biztonságos,stabil és sok lehetőséget kínál.

Személy szerint azok számára akik biztonságosan akarnak netezni és nem játszanak fullos játékokkal,a legjobb megoldás valamilyen DEBIAN változat .

 El lehet felejteni a vírusírtást,a töredezettségmentesítést.....nem lassul be érthetetlen okból, a rendszer kisebb teljesítményű gépen is ragyogóan működik.

 Amint mondtam  bármire használható............de aki játszani akar aaaz maradjon meg a Winfosnál .......nna jó ez nem személyes...... játékra mindenféleképpen a windóz jobb::)))    bár meg kell jegyeznem , van néhány  jelentős megoldás linux téren erre a problémára.

 

Néhány freever az Xp-re:

  • Microsoft office 2003 és 2007-es verziója ugyebár fizetős))) .Itt van helyette az Libre office. Nagyjából ugyanarra alkalmas mint fizetős társai,tud mindent ami kell.

 

  • Ahid Nero. Na igen mindenki írt már cd-t,vagy dvd-t és persze ehez kell egy jó író program.A Neró-t is ki lehet váltani pl: CdburnerXp -vel

 

  • Videók lejátszására alkalmas program közül csak kettőt említenék : a Gom player-t és a Vlc media player-t   mind kettő ingyenes ,sokrétű lejátszó program.A dvd fájlokkal is könnyedén megbírkóznak,a lejátszáshoz szükséges codecs-eket automatikusan letöltik.

 

  • Apropó codecs : kódoló-dekódoló progik,melyek film,estleg zene lejátszásához nélkülönözhetetlenek.Pl: Ace Mega codecs pack

 

  • Képszerkesztéshez két progi: - Paint net  a photosop-hoz tudnám hasonlítani,használatához fel kell telepítenia NET Framework 2.0 - keretrendszert.                            - Inkspace  a vektorgrafikus szerkesztéshez ajánlom.Szükséges goostcript feltelepítése a tökéletes munkához
  • Természetesen a zenei fájlok szerkesztése is alapkövetelmény erre acélra talán a legalkalmasabb az Audacity szerkesztőprogram
  •  

Bizonyára vannak még elvárások, de ezeket a progikat tartom a legalkalmasabbnak arra,hogy fizetős társaikat kiváltsák.A használatukról itt most nem írok,egyrészt mert egyszerűen kezelhetőek,másrész a letöltési helyükről kaphat bárki bővebb információt.

Jótanács)) :Tekintettel arra a körülményre,hogy marha sok vírust készítenek Xp-re,a következőt ajánlanám mindenki figyelmébe!! : az internet Explorer helyett bármit .....Operát,Firefox-ot érdemes használni....sokkal kevesebb vírust írnak rájuk,mint a windózos beépülőre ...brrr.

Az Adobe reader-rel ugyan ez a helyzet.Itt van helyette a   Foxit reader   ami ugyan azt tudja sokkal kevesebb kockázattal és persze hogy magyar nyelven fut.

Üdv mindenkinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.