Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Starmenü a windows8-ba

 

W8-ban a Start menü teljes egészében hiányzik, ha pedig a sarkokba viszed  az egeret, teljesen új menük jelennek meg váratlanul.

Egy átlagfelhasználó számára az új kezelőfelület használata elég fejvakarós lehet akkor, ha nem érintőképernyős táblagépen, hanem hagyományos PC-n használja az új szoftvert.

Szerintem egy fél óra alatt hozzá lehet szokni a W8 kezeléséhez,de akinek "gázos " a használata,nem feltétlen kell feladnia.

Úgy néz ki ...a W.8 k.a sokmindent tud,de semmiben sem igazán jó ....ez részben igaz is: ha egérrel és billentyűzettel használod, nincs sok értelme a modern felületnek, hiszen a hagyományos programokkal jobban kihasználható a kijelző.

A Start menüt leváltó Kezdőképernyő a céljának megfelel, de a valódi problémát inkább a  hosszú évek alatt berögzült, kezelési módok megváltozása jelenti.

Ha most barátkozol a MODERN:) felülettel......van egy jó hírem: van szoftver ami visszaállítja a megszokott startmenüdet....!!!

 

Classic Shell

Figyelemreméltó tudással rendelkezik, ráadásul a Start menü mellett ki tudja egészíteni a Windows fájlkezelőjét is egy alapvető funkciókkal (például másolás, beillesztés, tulajdonságok) felturbózott eszköztárral, képes lecserélni néhány párbeszédablakot, plusz egyéb apróságokat adhat a rendszerhez.

Telepítése során nem érdemes bepipálva hagyni az opcionális komponenseket.

windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151419_2_nfh.jpg


A Classic Shell átfogó választási lehetőséget biztosít a Start menü különféle generációi közt: lehet teljesen klasszikus, Windows XP-s, továbbá Windows 7-es típusút is használni, mindegyik a mintául vett verzióval szinte teljesen megegyező módon működik. Viszont újdonság, hogy bármelyik dizájnt választva elérhető a menükben a modern felületű programokat tartalmazó Alkalmazások mappa, plusz alapértelmezett beállítások mellett a Kezdőképernyőt átugorva a Classic Shell rögtön az Asztalra kalauzolja a felhasználót.

windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151419_3_nfh.jpg

 

A gyári beállítások mellett a Start gömbre való kattintással, vagy a klaviatúra Windows gombját lenyomva a Start menü jön be, míg SHIFT+kattintással a Kezdőképernyő. Ez a viselkedés változtatható, például meg lehet oldani azt is, hogy kattintásra a Kezdőképernyő nyíljon meg, míg rámutatásra a Start menü. A Classic Shell egy kiváló program, amely időnként túlzottan is részletes beállítási lehetőségei ellenére nem csak geekeknek ajánlott.

 

StartMenu8

A Start menü klónok közt is akad puritán célszoftver kategóriába tartozó segédeszköz, a legjobb közülük talán az IOBit ingyenes  programja.

windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151544_2_nfh.jpg


Az aprócska, alacsony erőforrásigényű alkalmazás , csupán azon alapvető funkcionalitást nyújtja, ami elvárható tőle. Nem rendelkezik különösebben beállításokkal: a Start gömbre jobb egérgombbal kattintva előcsalható néhány opció, itt lehet bekapcsolni a Kezdőképernyő átugrását, megváltoztatni a gömbjének ikonját, továbbá kikapcsolni a Windows 8 Vezérlősávját és forró sarkait.

 

Furcsa, de a Minden elemek menüt kibontva jobb egérkattintással nem lehetett a Start8 gyorsindító menüjébe elemeket letűzni. Ehelyett egyszer el kellett indítani a kívánt szoftvert, mire az megjelent a gyakran használt programok közt, végül innen lehetett berögzíteni a menübe. Megemlítendő, hogy a billentyűzet Windows gombját lenyomva a Start menü ugrik be, ám a gombot kissé hosszabban tartva és elengedve a Kezdőképernyőre is vissza lehet váltani.
windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151545_4_nfh.jpg

 

 

Manuális félmegoldás

A Start menü Minden programok almenüjében lévő tartalmak egy rendszermappában találhatóak: az elemek maguk fastruktúrába rendezett hivatkozások. Ennek köszönhetően a Tálcán létre lehet hozni egy erre a mappára mutató Eszköztárat, amelyre kattintva megjeleníthető az összes tartalom.

windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151758_3_nfh.jpg


Ehhez elsőként jobb egérgombbal a Tálcára kell kattintani, ott az Eszköztárak → Új eszköztár elemet kell kiválasztani, majd a megjelenő ablakban meg kell adni a [cceiN_php]%ProgramData%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs[/cceiN_php] elérési útvonalat.

windows-8-start-kepernyo_screenshot_20121102151758_2_nfh.jpg