Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


puppy telepítése

2011.06.25

Egy rövid leírás a Puppy Linux telepítéséről olyanoknak akik most próbálják először a Puppy-t!

Az első feladat a tetszőleges ISO beszerzése és CD-re írása a www.puppylinux.org-ról. Célszerű a legnagyobb verziószámú ISO-t letölteni a frissítések és a biztonság miatt. Ha ez meg van, akkor már van egy Puppy Live CD-nk.

Ajánlott először a Live rendszert kipróbálni és ha elnyerte tetszésünket akkor neki állni a telepítésnek.

Érdekesség, hogy a Live rendszer indításakor is három dolgot kell beállítanunk. Ezek a az egér típusa /soros, ps/2, usb/, billentyűzet kiosztása /nekünk jó a hu (qwertz )/ illetve a megjelenítéshez mit használjon /Xvesa vagy Xorg/. Régebbi gépeken /PI illetve PII/ érdemes alapból a Xvesa-t választani, persze lehet kísérletezni is.
Amennyiben tetszik a rendszer és a telepítés mellett döntünk, akkor a következőket kell cselekednünk.

Először is ha még nincs particiónálva a merevlemezünk, akkor vagy a konzolba bepötyögjük a gparted-t vagy pedig a menüben megkeressük és így elindul a particiónáló alkalmazás.

Kiválasztjuk a telepítéshez használt merevlemezt és töröljük a rajta lévő adatokat. Majd létrehozunk egy linux-swap particiót ami a gép memóriájának kb. másfél, kétszerese. Ez a méret természetesen szintén egyénileg választható.

A maradék helyre pedig hozzunk létre pl: ext2 particiót. Ha ez kész, akkor ezen a partición egy jobb egér gomb után kiválasztjuk a manage flags azon belül pedig a boot opciót, így a particiónk már bootolható!

Ha ezzel kész vagyunk jöhet az Install ikonra történő kattintás és kezdetét veszi a telepítés, a felbukkanó ablakban kiválaszthatjuk a telepítés típusát, az univerzal installer teljesen jó választás, kattintsunk a mellette lévő kis villámra.

Jön egy újabb ablak itt pedig a merevlemezünk típusát kell kiválasztanunk, majd OK-t nyomva tovább lépünk.

A következő ablak felső részén keressük meg a Install Puppy to*** -t / ahol a *** a merevlemezünk neve pl:sda2 / és ott kattintsunk a kicsi kutya fejre, majd egy megerősítő kérdésre /biztosan akarjuk?/ OK-t nyomva megkérdezi, hogy hol találhatóak a Puppy file-k itt pedig a CD-t jelöljük ki. Rövid keresgélés után megtalálja a CD-t, nyomjunk OK-t, majd a hogyan telepítsük a Puppy-t legyenFrugal vagy Full. A full az most pont jó lesz.

Majd jön :  a rendszerbetöltöt hogyan tegye fel, itt az Install grub-ra nyomunk, majd konfigurálhatjuk a Grubot, itt ha egy merevlemezre tesszük a rendszert és nincs másik rendszerünk a gépen, akkor elég a Simple majd a Grub felbontásánál a Standart teljesen megfelelő lesz. Kicsit neki áll dolgozni a gép majd a következő kérdés a Grub helyére vonatkozik.

Itt a megfelelő merevlemezt kell kiválasztani, majd a következő kérdésnél célszerű a merevlemez MBR-jébe tenni a Grub-t, hogy a rendszerünk el is induljon :)

Nem sok van már hátra:)

. A legutolsó ablakban lehetőségünk van még a Grubot piszkálni, ha nem akarjuk, akkor nyomjunk NO-t. Majd indítsuk újra a gépet. Még azt megkérdezi, hogy Mentsük-e a munkamenetet? erre nincs szükség, tehát Do not save /A BIOS-ban állítsuk át az elsődleges boot eszközt, illetve vegyük ki a CD-t/ Ha mindent jól csináltunk, akkor bejön a rendszer betöltő, egy Enter után újra felteszi az első három kérdés: egér, billentyű, Xvesa vagy Xorg.

A képernyőfelbontást is beállíthatjuk, ha véletlenül fekete képernyőbe botlunk, akkor a már jól ismert CTRL+ALT+BACKSPACE kombóval vissza tudunk lépni.

Ezek után - ha minden jól ment - Örülhetünk a telepített Puppy Linux rendszerünknek :-)

Ui: Ezt a leírást nagyjából fejből írtam, saját tapasztalatok alapján. Én a Puppy-t egy teljes merevlemezre telepítettem ( marha nagy pazarlás....tudom:))  ) és másik rendszer nincs mellette. Természetesen az egyéb konfigoknál mást is lehet alkalmazni.

CIAÓ:)

 

...................................

 

cinyódekor

 

 

NYEREMÉNY JÁTÉK

 

 katt a képre

 

cinyo.png

 

NYEREMÉNY JÁTÉK

 

TÖK INGYENES CSAK REGISZTRÁLNOD KELL:)

 

 

 bezár

 

 

 

 

 

 

.....................................................

 

....................................................................................................................... (oldalt lebegő reklám)