Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merevlemez-vásárlás....manapság

2011.06.02

Merevlemez-vásárlás
Mire érdemes figyelni?

Merevlemezeknél fontos szempont a megbízhatóság. Sok éves tapasztalat azt mutatja, hogy a Hitachi és Western Digital merevlemezei a legmegbízhatóbbak, őket követi a többi. Minden gyártónál vannak pozitív és negatív kivételek, ez csak egy általános nézet! Vásárlás előtt nézzük meg azt is, melyik gyártó hány év garanciát ad a termékére!
Mindenki szereti, ha egy gyors számítógépet tudhat magáénak, ennek elengedhetetlen feltétele a gyors merevlemez. De mitől is lesz gyors egy merevlemez?
 1. Adatsűrűség
  Adott tárkapacitás eléréséhez hány darab tányérra van szükség, vagy egy tányérra mennyi adat fér el.
 2. Fordulatszám
  1 perc alatt hányszor fordulnak körbe a merevlemez tányérjai. A legelterjedtebbek a 7200 RPM-mel rendelkezők, de a Green IT jegyében újra felbukkantak az 5400-as fordulatúak, mellettük vannak gyorsabbak is, 10-15000 RPM-es HDD-k, például a WD Raptor-jai.
 3. Gyorsítótár mérete
  Ha sok kisebb fájllal dolgozunk, akkor válasszunk nagyobb (16 vagy 32 Mb-os) gyorsítótárú merevlemezt, nem fogjuk megbánni.
 4. Csatoló
  Utoljára maradt a csatoló, ami hihetetlennek tűnhet, de csak addig, amíg eszünkbe nem jut, hogy minden merevlemez merevlemez, akár milyen drótot is nyomunk bele. Manapság a 334 Gb-os tányérmérettel rendelkező merevlemezek már képesek elérni az ATA133-as szabvány sebességbeli határát, szerencsére ezek már kizárólag SATAII-es interfésszel rendelkeznek.
Nem szabad elfelejtkezni az elektronika sebességéről sem, csak épp ez az, ami kevésbé megfogható! Léteznek merevlemezek, amelyeken megduplázták a vezérlőchippek számát (Western Digital Black széria).

Sebesség szempontjából nem kimondottan fontos a csatoló, a használhatóság szempontjából viszont annál inkább. Az új alaplapokon kivétel nélkül 1 IDE (PATA) csatolót találunk (rosszabb esetben egyet se), ami 2 PATA eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé, ezzel szemben az alaplapok tömve vannak SATA csatlakozókkal, ebből következik, hogy a SATA-s merevlemezeket kellene preferálnunk. Ma a SATAII-es szabvány van a toppon, de nem kell megijednünk, ha SATAI-es alaplapunkhoz szeretnénk merevlemezt venni, nyugodtan vehetünk SATAII-est, mert visszafelé kompatibilis a szabvány. (Annyi a dolgunk, hogy átállítjuk a SATAII-es merevlemezt SATAI-es üzemmódba.) Természetesen SATAII-es alaplapra is minden gond nélkül csatlakoztathatunk SATAI-es HDD-t.
Legtöbben nem tartják túl nagy dolognak az alkatrészek hőmérsékletét, ami baj. Minél magasabb hőfokon üzemel egy merevlemez, annál rövidebb lehet az élettartama. Általánosságban elmondható, hogy a Samsung merevlemezei a leghűvösebbek, de szem előtt kell tartanunk azt is, hogy pontosan hova kerülnek a merevlemezek, hiszen ha már csak 1 db 8 cm-es ventilátor hűti a merevlemezt, mindjárt nyert ügyünk van. A HDD-k hőmérsékletét a tányérok forgási sebessége és a tányérok száma befolyásolja.
Előfordul az is, hogy némely gyártó egy-egy extra funkcióval is kiegészíti merevlemeze fegyvertárát, legyen szó RAID tömbbel való kompatibilitásról, extra garanciáról, ultra halk működésről, vagy épp eszeveszett tempójú működésről, talán érdemes ezeket is számításba venni, attól függően, mire is szeretnénk használni merevlemezünket.