Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ubuntu kontra xp

2008.12.27

linux-vs-xp.jpeg

Bár nem minden téren tudja ugyanazt nyújtani a Linux, mint a Windows (és fordítva), az átlagfelhasználónak érdemes áttérni Linuxra…

 

  • 1. Ingyenes A Windowsal ellentétben, a legtöbb Linux disztribúció ingyenes. Letöltheted az internetről, kérheted lemezen, telepítheted ahová csak akarod, teljesen ingyen. Miért fizetnél egy termékért, ha létezik egy másik ami nemcsak ingyenes, de még jobb is?
  • 2. Egyszerű és gyors telepítés Igazi rémálom Windowsot telepíteni… Bár a rendszert telepítheted 20-25 percen belül, a többi, nem Windowshoz tartozó szoftverek telepítése órákig is eltarthat. Ezzel szemben a Linuxot újratenni nem nagy tragédia, 10-15 percen belül fent van a rendszer szinte az összes számodra nélkülözhetetlen szoftverrel.
  • 3. Nincs több illegális szoftver Nem csak maga az operációs rendszer ingyenes, de a legtöbb Linuxra írt szoftver is, amik ráadásul nyílt forráskódúak, így kedvedre módosíthatod és publikálhatod őket.
  • 4. Kisebb rendszerkövetelmény Láttad már a Vista rendszerkövetelményeit? Home Premium / Business / Ultimate: * 1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor * 1 GB of system memory * 40 GB hard drive with at least 15 GB of available space Azért oda gép kell, főleg ha még játszani vagy programokat futtatni is akarsz rajta. Az új Ubuntu, a Gutsy Gibbon rendszerkövetelménye ennél jóval kisebb: Desktop Edition: * 500 MHz x86 processor * 192 MB of system memory (RAM) * 8 GB of disk space (although only 4 GB are required) A felmérések is azt mutatják, hogy míg a Windows felhasználók 3-4 évente cserélnek hardwaret, addig ez az időszak a Linux felhasználóknál 6-8 év.
  • 5. Nincs lassulás A Windows telepítés után eléggé gyors, viszont az idő elteltével lelassúl. Ez a jelenség nem jelentkezik Linux esetében, most is ugyanolyan gyors, mint kb 1 hónapja telepítés után.
  • 6. Stabil környezet Amióta Linuxot telepítettem, sokkal több időt töltök rajra, mint Windowson és nem mondhatom, hogy kesztyűs kézzel bánok vele, viszont még mindig hibátlanul működik, ami Windows esetében szinte biztos, hogy nem így lenne. Amúgy a legtöbb webszerver alatt, ahol fontos a stabilitás Linux fut, nem Windows.
  • 7. Gyakori és kényelmes frissítések Mivel a Linux nyílt forráskódú, a frissítések gyakoribbak, mint a Windows esetében. Ráadásul a frissítések telepítése után nem kell újraindítani a gépet, amit nagyon rühellek Windowson.
  • 8. Vírusmentes! Vajon meddig bírná a Windows vírusölő nélkül? Linuxon erre nincs szükség.
  • 9. Szemkápráztatás Szépnek találod a Vistát? Akkor még nem tudod, hogy mi a szép. Lenyűgözőek a vizuális effektek Linux alatt és a rendszer használható marad, nem akad. Erről bővebben egy másik posztban… ;)
  • 10. Segítség Minden (nagyobb) disztibúciónak van weboldala és fóruma, így ha valami nem működik, akkor kérdezhetsz és szívesen segítenek.