Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


proci órajel

2011.06.17

Processzorok teljesítményének teljes kihasználása az Ubuntu rendszeren

Bemutatok egy megoldást, amelynek segítségével - amennyiben támogatja - számítógépünk processzorának órajelét szabályozva gyorsíthatjuk fel rendszerünk működését -

1) Használat

A rendszerünk valamelyik panelének üres területén jobb egérgombbal kattintva válasszuk ki a Hozzáadás a panelhez... menüpontot.

A megjelenő ablakban válasszuk ki a CPU órajelváltozás-figyelő lehetőséget és kattintsunk a Hozzáadásfeliratú gombra.

Ahová a panelünkön kattintottunk, meg fog jelenni egy kis színes ikon, amely a processzorunkat ezúttal jelképezni fogja. Az ikon mellett a processzorunk - amennyiben 2 vagy annál több maggal is rendelkezik, a legelső - magjának aktuális órajelét fogja kijelezni. Amennyiben szeretnénk az összes processzormag állapotát hasonlóan megjeleníteni, kattintsunk a panelünk egy újabb üres területére jobb egérgombbal és az eddig leírtak alapján adjuk hozzá még ezt a kisalkalmazást a processzormagok számától függően többször egymás után. Egyelőre mindegyik a processzormagok közül csak a legelső - azaz jelen esetben nulladik sorszámú - állapotát fogja megjeleníteni, ezért kattintsunk jobb egérgombbal az ikonra és adjuk meg a Beállítások -> Megfigyelt CPU lehetőségnél a számunkra megfelelő értékeket mindegyik processzormag állapotjelző ikonjánál.

Ha mindezzel megvagyunk, folytassuk tovább a "Turbo" bekapcsolásával -> kattintsunk bal egérgombbal valamelyik processzorfigyelő ikonjára és válasszuk ki a Performance lehetőséget.

Az eredményt azonnal érezhetjük.

Egyetlen "hátrány": minden rendszerindításnál engedélyeznünk kell a Performance módot, viszont laptopok esetében egyáltalán nem hátrány - az energiafogyasztás szempontjából nézve - így magunk dönthetünk a "Turbo" bekapcsolásáról bármelyik pillanatban, amikor csak szükségét érezzük.