Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


picasa telepítése

2012.05.07

Ha valakinek hiányozna a picasa nevű alkalmazás

akkor itt egy lehetőség a telepítésre :

   
Nyiss egy terminalt (CTRL+ALT+T) és add ki a következő parancsot-

 

32 bites rendszerhez:

 

 

wget http://dl.google.com/linux/deb/pool/non-free/p/picasa/picasa_3.0-current_i386.deb

sudo dpkg -i picasa_3.0-current_i386.deb

 

 

64 bites rendszerhez:

 

 

wget http://dl.google.com/linux/deb/pool/non-free/p/picasa/picasa_3.0-current_amd64.deb

sudo dpkg -i picasa_3.0-current_amd64.deb

 

 


és itt egy leírás a használatához :))

Picasa 3 magyar nyelvű ismertető:
ingyenes fotóböngésző és -szerkesztő a Google-tól

Avagy "Photoshop" a konyhában

 mozaikkép - fotómozaik

Picasa képek korrekciója

 Nem kell Photoshop-gurunak lennie, ahhoz, hogy a ferde horizontot kiegyenesítse, a túl sötét fotókat kivilágosítsa... A Picasa nagyon egyszerűen használható, és gyorsan kijavíthatók vele az olyan hibák, amelyek például a családi vagy nyaralási fotókon gyakran előfordulnak. Olvassa el bemutatónkat, és próbálja ki Ön is a Picasa-t!

 

A Picasa 3 magyar nyelvű verzió letöltése, telepítése

A program a picasa.google.com címen tölthető le, majd pár perc alatt telepíthető. Az első futtatáskor választanunk kell, hogy a Picasa átfésülje-e az egész merevlemezt, vagy csak a Windows dokumentum mappáiban keressen képeket.

A Picasa első futtatása

Talán inkább ez utóbbit érdemes választani, mert az egész (illetve az összes) merevlemez átfésülése során egy sor olyan kép is a Picasa katalógusába kerülhet, amely nem fotó, hanem csak például egy elmentett weblap része. Bár az is igaz, - amivel a Google népszerűsíti a szoftvert -, hogy így elfeledett fotókra bukkanhatunk rá a számítógépünkön.

A Picasa első futtatása

Ezután, a Picasa még rákérdez, hogy a benne foglalt fotómegjelenítőt akarjuk-e használni. Ezt érdemes elfogadni, mivel sokkal jobb, mint a Windows saját képmegjelenítő programja. Én még azt is javaslom, hogy a TIF formátumot is pipáljuk ki a listában. Így ha az itt megjelölt típusú képfájlokra kétszer kattintunk bárhol a Windowsban, akkor a Picasa fotómegjelenítője mutatja majd meg a képet.

 

Mappák kezelése a Picasában

Fontos különbség az általában megszokott megoldásokhoz képest, hogy a Picasa nem jeleníti meg a számítógépünkön található összes mappát illetve fájlt, hanem kizárólag azokat, amelyeket előzőleg hozzáadtuk a Picasához. Hogy miért jó ez? Ha egyszer beállítottuk a Picasa-t, utána nem kell a mappák sűrűjében keresgélnünk, csak az lesz előttünk, amire szükségünk van.

Mivel telepítéskor a Picasa elkerülhetetlenül átbogarászta a számítógépünk egészét, - de legalább is a Windows dokumentum mappáit - fotók után kutatva, így érdemes a mappák megjelenítésével és eltüntetésével kezdenünk a programmal való ismerkedést.

A program fő képernyőjének bal oldalán láthatunk egy Mappák nevű listát. (Az esetleg e fölött lévő Albumok listáról későbbi cikkünkben még lesz szó.) Ez a lista csak akkor veszi fel a jól használható, úgynevezett fa struktúrájú kinézetet, ha a képernyő felső részén lévő kis lista-ikonok közül a jobboldalira rákattintunk. Így mindjárt könnyebben eligazodunk a mappáink között.

Picasa mappák

Ha most valamelyik mappára kattintunk, akkor a képernyő nagyobb részét elfoglaló, jobboldali területen megjelennek az adott mappában található képek.

 

Mappák (és képek) hozzáadása a Picasa-hoz

Bizonyára Ön is maximum 1-2 fő mappában tárolja a fotóit a számítógépén (pl. C:/csaladi-fotok). Célszerű kizárólag ezeket a mappákat hozzáadni a Picasa-hoz, és úgy beállítani a programot, hogy mindig figyelje ezeket a könyvtárakat, illetve kövesse a mappákban történt változásokat. Így például, ha később újabb képeket másolunk a fotóinkat tartalmazó mappákba, azt a Picasa automatikusan felismeri, és a programban is megjelennek ezek az új képek. (Természetesen a mappák alkönyvtárakat is tartalmazhatnak, így elegendő a fő-fő "fotós" mappáinkat kijelölni.)

Picasa mappa hozzáadás

Kattintsunk legfelső menüsorban a Fájl/Mappa hozzáadása a Picasá-hoz parancsra! Ekkor egy új ablakban tallózhatunk a számítógépünk összes meghatóján és mappájában.

Picasa mappa hozzáadás

A mappák előtt látható kis ikonok jelzik, hogy a Picasa-ban látható lesz-e az a mappa vagy sem. A piros X-szel jelölt mappák és a benne található képek nem fognak megjelenni a programban, de a zöld pipával jelöltek igen. De érdemes inkább a zöld pipa helyett, a szem-ikonnal megjelölnünk a fotókat tartalmazó mappáinkat, így a Picasa mindig naprakészen mutatja majd azok tartalmát.

 

Mappák eltávolítása a Picasa-ból

Mikor a program az első elindításakor átfésülte a számítógépünket, valószínűleg felvett olyan mappákat is a listájába, amelyek számunkra a fotóink rendszerezése szempontjából érdektelenek.

Picasa mappa eltávolítás

Ezeket a mappákat (illetve bármely más mappát) úgy tudjuk eltávolítani a Picasa-ból, ha a mappa nevére a jobboldali egérgombbal rákattintunk, majd a felbukkanó menüben az Eltávolítás a Picasából parancsra kattintunk. Fontos: ez a parancs nem törli a kijelölt mappát, csak ezentúl a Picasa nem fogja megjeleníteni a Mappák nevű listájában. Tehát ezek a mappák más programokból ugyanúgy elérhetőek lesznek továbbra is, tartalmuk nem veszik el. (Az pedig még fontosabb, hogy nehogy a Mappa törlése parancsra kattintsunk, mivel az viszont tényleg törli a kijelölt mappát. Igaz ekkor sincs vész, mert a mappa a Windows lomtárjában fog landolni, ahonnan még probléma nélkül visszahozhatjuk.)

 

Képek, fotók szerkesztése

Mielőtt belefognánk a fotóink javítgatásába és retusálásába, tudni kell, hogy a képmódosítások, csak a Picasá-ban láthatóak, miközben az eredeti fotónk érintetlen marad. (Van ez alól 1-2 kivételes esett, lásd később.) Tehát a Picasa nem fogja felülírni a fotóinkat, így bármikor - akár hónapokkal később is -, visszavonható minden képmódosítás! Ha a módosított képet fizikailag is szeretnénk elmenteni, akkor a Fájl/Mentés, vagy a Fájl/Mentés másként, esetleg a Fájl/Kép exportálása mappába menüpont segítségével tehetjük meg.

Most már látjuk tehát a Picasá-ban a fotóinkat tartalmazó mappákat, és ha a mappákra kattintunk, akkor a bennük található fotók is megjelennek - kis méretben, a jobboldalon. Egy ilyen kis nézőképre kattintva, megjelenik a fotó nagyobb méretben, és egyúttal a szerkesztő módba kerülünk.

Picasa képszerkesztő

 

Nézzük meg közelebbről a fotóinkat!

Picasa kép nagyítás

A nagyobb méretben megjelent fotó alatt, jobboldalon látható egy csúszka, illetve két gomb. Mindhárom eszközzel a fotó megjelenítési méretét tudjuk beállítani. A csúszka tologatásával teljesen szabadon nagyíthatjuk a nézetet. A szaggatott vonalú téglalap ikonnal az egész kép láthatóvá válik, míg az 1:1 jelű ikonnal a képet teljes felbontásában láthatjuk (100%-os nézet).

Picasa scrollozás

Az 1:1-es nézetben mindenképpen érdemes közelebbről is megvizsgálni a fotóinkat, mielőtt például kinyomtatnánk azokat, mert így jól látható minden részlet, és az is, ha esetleg nem teljesen éles a kép. Ha belenagyítottunk a fotóba, akkor a képre kattintva és az egérgombot nyomva tartva pásztázhatjuk a különböző részleteket, de ugyanezt érjük el, ha a jobb alsó sarokban megjelenő navigációs ablakban mozgatjuk a kiemelt részt.

 

Tónusok, színek javítása egyszerűen

Nézzük, hogyan javíthatunk a túl sötét, vagy éppen a túl világos, esetleg a színeiben elcsúszott fotóinkon! Most főként a Picasa automatikus képjavító funkcióját fogjuk használni, de későbbi cikkünkben szó lesz más technikákról is.

Picasa alapvető javítások

Először is, a nézetet állítsuk be úgy, hogy az egész képet lássuk! Mivel a leggyakoribb probléma, hogy a fotónk egyszerűen túl sötét lett (mint a feljebb is látható tengerparti fotó), az egyik legfontosabb eszköz, az Alapvető javítások nevű panel alsó részén található Telítettség csúszka. Ezt jobboldali irányba elmozdítva, elsősorban a sötét részletek világosodnak erősen, míg az eleve világosabb tónusok csak kevésbé változnak. Érdemes mértékkel használni: általában a csúszkát a skála harmadánál-felénél tovább nem célszerű tolni, mert esetleg túlságosan torzulnak a színek.

Ezt követően a Jó napom van, vagy az Automatikus kontraszt gombokra kattintva, a Picasa megkísérli beállítani az ideális tónusokat, színeket a fotón. Ha az egyik nem jár megfelelő eredménnyel, alul a Visszavonás gombra kattintva visszaléphetünk, és próbálkozhatunk a másikkal.

Amennyiben esetleg egyik automatikus módszer eredményével sem vagyunk elégedettek, akkor a művelet visszavonása után, a Finomhangolás fül alatti eszközökkel érdemes kísérletezni, erről még későbbi cikkünkben lesz szó.

Ha az eredeti fotónk inkább túl világos volt, akkor a Telítettség csúszkát ne használjuk, hanem csak a Jó napom van, vagy az Automatikus kontraszt gombokat! Ha pedig csak a színekkel vannak problémák, akkor a Jó napom van, illetve az Automatikus szín gombok jöhetnek szóba.

 

Ferde képek "kiegyenesítése"

Még profi fotósokkal is előfordul, hogy a valóságban vízszintes illetve függőleges vonalak - és így a horizont -, zavaróan dől a fényképeiken. Az idő néha kevés, hogy az érdekes pillanatot elkapjuk, ráadásul sok mindenre kell figyelni egy fénykép megkomponálása során, így gyakran arra nem jut elég figyelmünk, hogy még a fényképezőgép vízszintesen tartására is ügyeljünk. A Picasá-ban ez a probléma is könnyen orvosolható.

"Szerencsére" a tengerpartos fényképünkön ezt a korrekciót is bemutathatjuk. A szintén az Alapvető javítások fülön található Kiegyenesítés gombra kattintva, egy négyzethálós rács vetül a képre, és a fotó alsó részén megjelenő csúszka segítségével jobbra-balra dönthető lesz a kép.

Picasa képek kiegyenesítése

Egy a valóságban vízszintes (vagy függőleges) vonalhoz viszonyítva könnyen beállíthatjuk a képünket a megfelelő szögbe, úgy, hogy már ne tűnjön zavarónak a dőlés. Ha pedig az eredmény megfelelőnek látszik, akkor az Alkalmaz gombra kattinthatunk, és a Picasa kiegyenesíti a fotónkat.

Az alábbi képpáron látható, hogy milyen eredménnyel jártunk a Telítettség csúszka, az Automatikus kontraszt és a Kiegyenesítés parancsok használatával. A fotó sokkal jobb lett.

Picasa képek korrekciója

 

Vörösszem effektus eltüntetése

Ez is nagyon egyszerűen megoldható a Picasa-val, az Alapvető javítások fülön található Vörösszem gombra kattintva.

Picasa vörösszem eltávolítás

Ha esetleg a program nem jelölné ki automatikusan a képen a javítandó vörös szemeket, akkor csak úgy nagyjából, egyenként keretezzük be azokat az egérrel! Ezután már csak az Alkalmaz gombra kell kattintanunk, és már el is készült a vörös szemek korrigálása.

 

A Picasa és a külvilág

Ne felejtsük el, hogy a módosított, feljavított képek, csak a Picasa-ban, illetve a Picasa fotómegjelenítőjében lesznek az új, javított formájukban láthatóak, az eredeti fájl érintetlen maradt! A Picasa tulajdonképpen csak a képeken végrehajtott változtatásokat jegyzi meg. (Ez alól van néhány kivétel, pl. a vörösszem eltávolítás és a retusálás. Ezek esetében a Picasa felülírja az eredeti képünket, de a fájlról biztonsági másolatot készít.)

Tehát ha most egy más programmal, pl. a Photoshoppal, vagy a Windows képnézegetőjével megnyitnánk a tengerparti fotónkat, azt tapasztalnánk, hogy a kép semmit sem változott. Ha külső programból is az új változatot szeretnénk látni, akkor el kell mentenünk azt a Picasában, a Fájl/Mentés, vagy a Fájl/Mentés másként, vagy a Fájl/Kép exportálása mappába parancs segítségével. Egyébként a Picasá-ban végrehajtott képmódosításokat nem szükséges - és nem is lehetséges - külön elmenteni: a program következő elindításakor, minden szerkesztett fotónk abban az állapotban lesz megtalálható, ahogy azt előzőleg hagytuk.

Ez a logika elsőre kicsit furcsa lehet azoknak, akik már megszokták a szokásos képszerkesztő programok munkafolyamatait, de a Picasa módszere nagyon hamar megszerethető az előnyei miatt.

 

Fotókollázs készítése a Picasa-val

Hozzávalók: az ingyenes Google Picasa, és néhány digitális fotó

A Google fotóböngésző programja segítségével, mindenfajta számítógépes-grafikus ismeret nélkül, látványos fotókollázsokat készíthetünk. A kollázs képet beállíthatja háttérképnek a számítógépén, de akár posztert is készíttethet belőle. mozaikkép - fotómozaik

Fotó kollázs poszterLepje meg szeretteit, vagy saját magát egy emlékezetes esemény képeiből összeállított fotókollázzsal!

A

postershop.hu

-n posztert vagy akár

vászonképet

is rendelhet az Ön által készített kollázsból. Egyetlen nagy képen felidézheti például a nyaralás vagy az esküvő legszebb pillanatait. Kitűnő ajándékötlet házassági évfordulókra is!

Picasa fotókollázs

 

Az első lépés

Ha még nem tette meg, töltse le a Google Picasa-t, a picasa.google.com címről. A Picasa nem más, mint egy ingyenes, egyszerű fotókatalogizáló és -szerkesztő szoftver, néhány olyan extrával, mint például a fotókollázs készítés. A Picasa kezelése nagyon egyszerű, de ha mégis elakadna valahol, olvassa el a program alapvető funkcióit bemutató írásunkat > itt!

 

Képek kiválasztása a kollázshoz

Ha még csak most ismerkedünk a Picasa-val, akkor az a legegyszerűbb, ha a kollázshoz szánt képeket előzőleg egy külön mappába összegyűjtjük. Ha ezzel elkészültünk, indítsuk el a Picasa-t, majd a Fájl/Mappa hozzáadása a Picasa-hoz menüpont alatt keressük meg ezt a mappát a számítógépén.

Picasa fotókollázs mappa

A fotókat tartalmazó mappát jelöljük ki, majd a menüablak jobb oldalán válasszuk a szem-ikonnal jelölt, Keresés mindig funkciót:

Picasa fotókollázs mappa behívása

Most az OK-ra kattintva zárjuk be ezt az ablakot! A Picasa baloldali mappalistájában megjelent a mappánk. Ha rákattintunk a mappa nevére, akkor a képernyő jobb oldalán láthatóvá válnak a benne található fotók, illetve a bal alsó sarokban jelzi a program, hogy a mappában lévő képeket kijelöltük.

Picasa fotókollázs mappa kiválasztása

Picasa fotókollázs

A kollázskészítő program beállítása

Kattintsunk a képernyő alsó részén végigfutó ikonsorban, a Kollázs nevűre! Ezzel be is lépünk a Picasa kollázsszerkesztő részébe, ahol a képernyő baloldalán lévő, Beállítások nevű fülön módosíthatjuk a kollázs tulajdonságait.

Picasa fotókollázs mappa kiválasztása

Válasszuk most a Képkupac nevű kollázs változatot! (De válogathatunk többféle szabályosabb elrendezés közül is.)

Mindjárt a Következő lépésként célszerű az Oldalformátumot beállítani. Ez lehet négyzet alakú, illetve különböző oldalarányú téglalapok között válogathatunk. Ennek a cikknek a vége felé, található egy táblázat, melyből ötleteket meríthet az Oldalformátum értékének beállításához.

(Az elkészülő kép felbontására nincs ráhatásunk, csak a kép oldalarányára. Az elkészülő kollázsok hosszabbik oldala egységesen 5120 pixel hosszú lesz, ami elegendő egy jó minőségű poszter elkészítésére.)

A képkupac kollázs verzió esetén, a kollázs képeire kattintva egyenként áthelyezhetjük, átméretezhetjük és akár elforgathatjuk a képeket, úgy, hogy a nekünk legjobban tetsző elrendezés jöjjön létre.

Picasa fotókollázs szerkesztése

Ha valamelyik képet mégsem szeretnénk a kollázsban látni, akkor egyszerűen jelöljük ki, és nyomjuk meg a Del-billentyűt! Egyébként a Képek nevű fül alatt szabadon rendszerezhetjük a kollázsunk képeit.

Tipp: a jobb egérgombbal egy képre kattintva, a Legfelülre helyezés, illetve a Legalulra helyezés parancsokkal változtathatjuk a képek egymást-takarását:

Picasa fotókollázs szerkesztése

Mint a fenti képen látható, Képszegélyek beállításával, még eredetibbnek tűnik a kollázs, így a képkupac kollázsnál, ezt mindenképpen érdemes használni. Így olyan hatást érhetünk el, mintha valódi, fehér szegélyű papírképek lennének egymás mellé rakosgatva. (Ha egyetlen kép sincs a kollázsban kijelölve, akkor az összesre vonatkozik a képszegély beállítása.) Szabályos elrendezésű kollázsok esetében a képek közötti hézag mértékét (Rács vastagsága) tudjuk szabályozni, képszegély helyett.

...De még a kollázs háttérszínét is beállíthatjuk:

Picasa fotókollázs háttérszín

Ezt a Háttér beállításai rész alatt, a palettáról, a pipettával a színt kiválasztva is megtehetjük, de akár a kollázsban lévő képekről is vehetünk színmintát a pipettával, így jó eséllyel tudunk a fotók színeivel harmonizáló alapszínt választani. A fenti kép esetében például a tengerparti homok színét tettük alapszínné (a bal felső képről mintát véve), és mivel ez egy eléggé semleges szín, így jól illeszkedik az összes fotóhoz.

Fotókollázs-vászonkép háttérképpel

Néha jól mutat, ha valamelyik képet tesszük meg háttérnek, ez is beállítható a Picasa-ban: Kép használata - az éppen kiválasztott kép lesz a háttér. Még jobb, ha egy kifejezetten háttérnek való képet használunk. (Megfelelő felbontású háttérképeket találhatunk a Google képkeresőjével az interneten.)

Nagyon jól mutat egy ilyen háttérmintával szerkesztett fotókollázs, ha nem egy sima posztert, hanem vakrámára feszített vászonképet készíttetünk belőle, - ahogy a fenti képen látható. A vászonképek készítéséről bővebb itt >

Persze úgy is beállíthatunk egy képet háttérnek a Picasa-ban, hogy az egyik fotóra a jobb egérgombbal kattintunk, majd a Legalulra helyezés paranccsal az összes többi kép alá helyezzük, illetve felnagyítjuk, hogy kitöltse az egész képet. Ez utóbbi megoldásnak az előnye az, hogy így a háttérképet is szabadon forgathatjuk és beállíthatjuk.

 

A végső kép elmentése

Ha minden megfelelő, akkor a Kollázs létrehozása gombra kattintva, a Picasa elmenti az összeállított kollázsunkat, nagy felbontásban. (A kész kollázs automatikusan a Windows Dokumentumok mappájába kerül, a Képeim/Picasa/Kollázsok alkönyvtárba.)

Picasa fotókollázs elmentése

A Picasa kollázs-készítő funkciója még sok egyéb, itt nem említett érdekes megoldást kínál, érdemes több változatot is kipróbálni.

 

Picasa fotó kollázs minták

Picasa fotókollázs

Ha pedig igazán jól sikerült valamelyik fotó-kollázs...

Készítessen belőle posztert, vagy vászonképet a

postershop.hu

-n! Használja

on-line megrendelőlapunkat

, és mi néhány munkanapon belül, futárszolgálattal eljuttatjuk Önnek a kész, nagyméretű, kézzelfogható képet!

Az alábbi táblázatban látható, hogy poszter méretű nyomatok készítéséhez milyen Oldalformátum beállításokat kell megadnunk a Picasa-ban, a kollázs készítésekor:

A poszter kívánt mérete: Picasa oldalformátum beállítás:
60 x 40 cm 10x15
70 x 50 cm 13x18
80 x 60 cm 4:3
90 x 60 cm 10x15
100 x 70 cm A4
50 x 50 cm, 60 x 60 cm, 70 x 70 cm, stb. Négyzet
A2, A1 A4

 

Picasa fotókollázs

+1 tipp: készítsen képaláírásokat!

Ha a képkupac fotókollázs-verziót használjuk, választhatunk Polaroidkép-jellegű szegélyt is. Ha kipipáljuk a Képfeliratok megjelenítése jelölőnégyzetet, akkor a képek alatt megjelennek a Picasa-ban hozzájuk rendelt képaláírások!

Picasa fotó kollázs képaláírás

Képaláírásokat megadhatunk az egyes képekhez, még a kollázs készítése előtt, a Picasa könyvtáraiban. Ha kijelölt egy képet - és az nagy méretben megjelent -, a fotó alatti "Készítsen képaláírást!" szöveget írja át tetszés szerint. Ez a szöveg fog a kollázsban a fotók alatt megjelenni.

A kollázs készítése közben is beírhatunk, illetve módosíthatunk képfeliratokat: Jelöljünk ki egy fotót, és a képernyő alsó részén lévő

Megjelenítés és szerkesztés

feliratú gombra kattintva lépjünk be a képszerkesztő módba! Itt a már előbb leírt módon átírhatjuk a képhez tartozó szöveget, majd a képernyő felső részén, a

Kollázs

fülre kattintva visszatérhetünk a kollázsunk szerkesztéséhez