Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Linuxról általában

2011.06.13

  A Linuxról általában

 

Mi is az a Linux?


A Linux egy operációs rendszer, ami szabad szoftvernek számít, vagyis nyílt forrás kódú (open source). Bárki letöltheti az egyes disztribúciókat és használhatja azokat. Azonban nem mindegyik Linux disztribúció ingyenes. De az internetről letölthetők azok.


Milyen disztribúciók vannak?


A disztribúciók száma végtelen hosszú. Napról napra újabb és újabb Linux disztribúciók kerülnek napvilágra. Sőt, akár mi magunk is készíthetünk.PL: SLAX-linux

Fontos, hogy senki ne keseredjen el, ha esetleg a legelső találkozása, nem volt a legsikeresebb. Próbálkozni kell és tanulni. Persze könyebb a Windows nyújtotta kényelmet választani, de hiszem, hogy a Linux megéri azt a kis fáradozást, ami használatának elsajátításához kell.

 Először mindenképpen valami egyszerű Linux telepítését ajánlom, ami nem okoz sok bonyodalmat ..PL: magyarubi ( szószerint ezt írd be a keresőbe )


Ha nem tudjuk, milyen disztribúciót válasszunk, akkor látogassuk meg a http://distrowatch.com, vagy a http://www.zegeniestudios.net/ldc/ weboldalt. Az utóbbi címen pár kérdés keretében kapunk pár javaslatot, hogy melyik Linux disztribúciót használjuk.


Live CD?


Mielőtt hozzá fognánk a telepítéshez, ajánlom hogy ismerkedés képpen egy Live CD-t szerezzünk be. Ezt úgy tehetjük meg, hogy vagy letöltjük valamilyen tükör szerverről, vagy elkérjük egyik Linuxot használó ismerősünk CD-jét.

A Live CD egy cd-ről futtatható operációs rendszer. Nem települ fel a háttértárra, így semmiféle gondot nem okozhat. Ezzel könnyen és egyszerűen ismerkedhetünk meg a Linux világgal.


Ha ezzel megvagyunk, helyezzük be a CD-t és indítsuk újra számítógépünket. (Figyelem! A BIOS-ban be kell állítani, hogy CD-ről bootoljon a rendszer különben várhatunk a telepítő bejelentkező képernyőjére.)

Érdemes előre létrehozni a partíciókat, de ha nem tettük meg az sem probléma, ugyanis a Linux telepítő szintén felajánlja számunkra a partícionálás lehetőségét. Nyugodtan éljünk vele!

A particionálás során figyeljünk arra, hogy a Linuxnak szüksége van swap partícióra, ennek méretét állítsuk 500 MB-ra (ekkora méret elegendő kell, hogy legyen bármelyik Linux számára). Nagyobbra állíthatjuk, kisebbre ne!

Az operációs rendszer a legtöbb esetben 2 GB hely szükséges, de a legjobb, ha tájékozódunk telepítés előtt a disztribúciónk által megkívánt hely méretéről.


A telepítés a Linux esetében hasonlóan működik, mint a Windows-nál. Egyszerűen csak kövessük a kiírt lépéseket. Kis idő múlva egy működő Linux áll rendelkezésünkre gépünkön.