Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


30 indok

2011.06.17

 

30 indok, amiért az Ubuntu rendszert érdemes választani

 

1. Ingyenes

Akár letöltjük a hivatalos weboldalról, akár megrendeljük postán, az Ubuntu minden esetben díjmentesmarad.

2. Közkedvelt

 

Más Linux disztribúciókkal összehasonlítva a leginkább használt/bevált rendszer. Továbbá egyre több külföldi és ma már hazai forgalmazó is kínálja számítógépeit előtelepítve az Ubuntu rendszerrel.

3. Rengeteg segítő forrás

 

Nagyon könnyű segítségre találni az Ubuntu használatához. Az Amazon gyorskeresője máris több, mint 800-féle könyvet tud felajánlani számunkra, amely az Ubuntu-val foglalkozik. A magyar nyelvű kiadványok közül pedig tudom ajánlani Torma László: Az Ubuntu világa című könyvét.

A kiadványok mellett természetesen rendelkezésünkre áll az Interneten található hivatalos weboldal, aWikipedia oldala, és még sokezer hasznos weboldal és annak fórumoldala, mint például jelen weboldal is.

4. Stabil és megbízható

 

A fenti kép bizonyára sokaknak ismerős már a windows rendszerek által. Szerencsére ilyesmivel nem kell találkoznunk ezúttal, ha mégis hibaüzenettel találkoznánk, az Ubuntu rendszer igyekszik mindig átlagos emberek által is érthető nyelven megjeleníteni azt. Mindezt ráadásul olyan formában teszi, hogy a rendszer működése teljesen stabil marad a hibaüzenettől függetlenül - nincs fagyás stb.

5. Biztonságos

 

A nyílt forrású szoftverek, mint amilyen az Ubuntu is, sokkal nagyobb biztonságot nyújt a zártakkal ellentétben - pl.: windows rendszerek. Ugyanis nem csak a szoftvert készítő programozók képesek részletesen belelátni a kódsorokba, hanem egy átlagos felhasználó is. Így nagyobb az esély a lehetséges hibák megtalálására, mivel sokkal több ember fésüli át naponta. Továbbá a Linux védi a felhasználót az idegen forrásokból származó esetleges támadásoktól is - úgymint crackerek, vírusok stb.

6. Üzleti támogatás

Az Ubuntu vállalati gondolkodásmóddal született, ezért a hivatalos üzleti támogatottsága nagyon jó világszerte. Akár asztali akár szerver rendszerről van szó, igényelni tudod mindezt a Canonical-tól valamintannak partnereitől.

7. Gyorsabb

 

Számos tehertől mentes, nincs registry, nincsenek dll-fájlok és legfőképpen vírusok sem. Ezért a hardvereszközök használata sokkal felszabadultabban zajlik.

Erre jó példa, hogy jónéhány windows rendszerű játék futása is gördülékenyebb, mint windows rendszeren - lásd 20. pontomat.

Továbbá tudom javasolni a következő, rendszereket összehasonlító tesztet is:http://www.tuxradar.com/content/benchmarked-ubuntu-vs-vista-vs-windows-7

8. Lemezterület gazdaságosság

 

A windows rendszerekkel összehasonlítva az Ubuntu nagyon sokkal kevesebb helyet foglal a merevlemezen, miközben rengeteg hardvert támogat és alapból tartalmazza a teljes Office irodai programcsomagot is.

9. Nincs registry (regedit)

 

Az Ubuntu rendszeren nincs szükség a hatalmas regisztrációs adatbázisok átkutatására, amelynek a nem megfelelően módosított bejegyzése ráadásul könnyen a rendszer működésének stabilitását is veszélyezteti.

10. Irodai programcsomag ingyen

 

Az Ubuntu rendszerbe hivatalosan beépített irodai programcsomag rejtőzik, amely a Microsoft Office formátumait valamint a programfunkciók nagyjából 80%-át támogatja.

11. Az energiafelhasználás gazdaságossága

 

Az Ubuntu nagyon energiagazdaságos - a megfelelő beállításokkal.

12. Filozófia

 

Az Ubuntu készítői egy nagyon emberbarát filozófiát követnek:

- Minden felhasználónak rendelkeznie kell a szoftverek letöltési, futtatási, másolási, terjesztési, tanulási, megosztási, cserélési és fejlesztési jogosultságaival - mindenféle licencdíj fizetése nélkül.

- Minden felhasználónak képesnek kell lenni a szoftverek saját nyelvükön való használatára

- Minden felhasználónak meg kell kapni minden lehetőséget a szoftverek használatára, még ha munkájukból kifolyólag alkalmatlanok is erre.

13. Nagyszerű szoftverforrások

 

A Debian "gyermekeként" az Ubuntu nagyon speciális erővel rendelkezik: ez a csomagkezelő rendszer. Teljeskörűen átfogva képes a rendszerre telepített összes szoftvert felügyelve naprakészen tartani azokat. A Synaptic csomagkezelővel ráadásul a szoftverek telepítése is sokkal egyszerűbb, az új Szoftverközpont használatával pedig tovább egyszerűsödött.

 

14. Egyszerűen csak működik

 

Az Ubuntu más rendszerekkel szemben jóval erőforrástakarékosabb, már telepítés nélkül is teljeskörűen kipróbálható (LiveCD), gyárilag tartalmaz irodai programcsomagot és még folytathatnám tovább a felsorolást, de amit mindenki úgyis tapasztalni fog, az az a tulajdonsága, hogy egyszerűen működik.

15. Könnyű és gyors telepítés

 

Az Ubuntu gyorsabban települ és kevesebb egérhasználatot is vesz igénybe telepítéskor. Felismeri a számítógépre telepített egyéb operációs rendszereket is és megpróbál hatékonyan működni mellettük. Telepítéskor jelez a felhasználónak, hogy importálja az adatokat és beállításokat, amennyiben szükségesnek tartja.

16. Vállalkozás

 

Egy vállalkozás számára óriási kiadás egy Windows-alapú IT-rendszer megvásárlása, működtetése és menedzselése. A Linux operációs rendszer mai felhasználóbarátsága, költséghatékonysága és számos egyéb pozitív jellemzője, piaci helyzete és jövője már csak Unixos gyökerei okán is felveti, hogy egy elképzelt kisvállalkozás Linuxon végezze napi munkáját.

17-18. Cloud és virtualizáció

 

Az Ubuntu 9.10 szerverváltozata elsőként tartalmazza támogatott technológiaként az Ubuntu Enterprise Cloudot (UEC), amely az Amazon EC2 alkalmazásprogramozási interfészeivel kompatibilis nyílt forrású cloud környezet. Az Amazon rendszerét ismerő rendszergazdák saját maguk építhetnek egy teljesen működő cloud infrastruktúrát az Ubuntu szerverekből. Az Ubuntu 9.10 emellett Amazon Machine Image formájában is elérhető lesz az Amazon cloudszolgáltatásán belül.

A cloud alapja a virtualizáció, az Ubuntu 9.10 ebben a tekintetben is előrelépett és számos olyan finomítást tartalmaz a kernel szintjén, amely a Xen vagy a KVM hypervisorok futásán javítanak, illetve maga az Ubuntu 9.10 is gyorsabb virtuális gépként.

19. Ext4 - modern fájlrendszer

 

Az új fájlszerkezet hozzáad jónéhány fejlettebb funkciót a korábbi Ext3-hoz, miközben ügyel a kompatibilitásra. Továbbá a sebesség is megnő bizonyos esetekben.

20. Wine - windows alkalmazások futtatása

 

A Wine képes programok és játékok futtatására, a teljesítmény romlása nélkül. Sokak tapasztalatai szerint például a Counter Strike 1.6 és a Warcraft 3 játékok gyorsabb működésre képesek így, mint ugyanazon a gépen windows rendszereken. Másik érdekes tapasztalat, hogy amikor helyi hálózatban játszva minden windows rendszerű gépen lefagyott a játék, ugyanakkor az Ubuntu rendszeren futó hibátlanul ment.

21. Egyszer tanulj mindent


Ubuntu 4.10 2005-ben


Ubuntu 9.10 2009-ben

Az Ubuntu nem változtatja a külsejét nagyon gyakran, esetleg néha finomítják. Ezáltal a felhasználók mindig olyan kezelőfelületet kapnak, amelyen nem kell újra megtanulni, mit hol találnak. A képeken látható, hogy az utóbbi 5 év óta alig történt változás.

22. Új kiadások -> új funkciók

 

A windows rendszerekkel ellentétben az Ubuntu rendszereket nem csak látszólag "duzzasztják" az új verziók elkészítésekor.

23. Telepítés nélküli kipróbálhatóság

 

Már az Ubuntu kezdete óta kipróbálhatjuk a teljes rendszert a számítógép módosítása nélkül, akár egy USB-meghajtóról is. Ez egy nagyon értékes funkció, hiszen akármilyen számítógépen kipróbálhatjuk, mielőtt a merevlemez tartalmát módosítanánk.

24. Nyílt forráskód

 

A nyílt forráskódot gyakran szabad szoftvernek asszociálják. Habár gyakran igaz, mégsem szabály szerint. Vannak fizetős nyílt forrású szoftverek is, ám az Ubuntu teljesen ingyenes.

25. Előre tervezett megjelenések

 

26. Hardver kompatibilitás

 

27. Kiszolgálók

 

28. Canonical

 

Az Ubuntu rendszer mögött álló Canonical nem csupán egy Ubuntu-rajongó a sok közül, hanem a gazdag megalapító tag, Mark Shuttleworth, akinek célja, hogy a Linux rendszerek használhatóságát magasabb szintekre fejlessze és mindenki számára elérhetővé váltsa.

29. Látványos és elegáns

Compiz Fusion: A Quick Demonstration from Gavin Langdon on Vimeo.

Az Ubuntu munkaasztala igazán klassz tud lenni, ha bekapcsoljuk a Compiz Fusion nevű grafikai effekteket. A fenti videón - amely megjelenése óta már sok újabb effekt is megjelent - érdemes végignézni mikre képes az eddig felsoroltakon kívül az Ubuntu.

30. Ubuntu One - 2GByte online tárterület ingyen

 

Az Ubuntu 9.04 óta a felhasználók rendelkezni tudnak egy saját 2GByte kapacitású online tárterülettel, ahová elhelyezhetik a számukra szükséges állományokat, hogy azt bárhol és bármikor elérhessék. A 9.04 rendszer esetében még telepíteni kell, viszont az újabb verziókban már gyárilag telepítve van ez a szolgáltatás.