Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


gyorsabb net

2011.08.10

 

 

Jön a százszor gyorsabb és olcsóbb internet

Nagy Balázs András - 2010. július 2. | 10:00 Tudomány

Amerikai kutatók olyan technológiát dolgoztak ki, amelynek segítségével száz vagy akár ezerszer gyorsabbá tehető az internet, ráadásul a jelenleginél sokkal olcsóbban.

A meglepő mértékű gyorsítás egy viszonylag egyszerű megoldáson alapul. Ennek lényege, hogy az internet forgalmát irányító routerek, forgalomirányítók – amelyek jelenleg lassú, elektromos jelekkel dolgoznak – működését optikai, azaz fénysebességű működésűekkel váltanák le. Ez egyben óriási mennyiségű energiát is megspórolna.

Manapság egy átlagos internethozzáférés használatával már egy párszáz megabájtos fájl letöltése is percekben mérhető. Egy tisztán optikai
hálózatban azonban száz megabájt helyett ugyanannyi idő alatt tíz gigabájtot is letölthetne a felhasználó.

„Ahogyan egyre erősebbekké válnak a gépekben található processzorok, a felhasználók egyre nagyobb sávszélességért fognak kiáltani” – nyilatkozta Vincent Chan, az MIT kutatócsoport vezetője. „A kérdés tehát az, hogy ki lehet-e szolgálni ezen erős processzorokat és a rajtuk futó programokat az interneten keresztül?”

Amint elérünk ehhez a ponthoz, a jelenlegi hálózattal bajaink fognak támadni. Egyszerűen nem tud majd elegendő sebességgel adatot szolgáltatni. Ez már a tizenhat magos processzoroknál bekövetkezhet, ha nem korábban. „Szerintem az Internet nem lesz elég gyors három-öt éven belül” – fejtette ki álláspontját Chan.

Ugyan jelenleg is optikai hálózatokat használ az internetet adó hálózat nagyja, de csak az összeköttetésekre. Maguk az adatokat szétszóró, irányító routerek általában elektromos jelekké alakítják az optikaiakat, memóriában tárolják, majd a kellő pillanatban újra fénnyé alakítva továbbküldik.

Ezt a köztes átalakítást szüntetheti meg a most kifejlesztett új technológia. A „flow switching” névre keresztelt architektúra a forrás és cél között dedikált útvonalat épít ki, amely közben nem szükséges az elektromos átalakítás.

A technológiát üdvözölték az elemzők, mert szerintük a jelenlegi helyezet sem a legjobb. Az Enderle Group szerint például bizonyos helyeken csupán húsz százaléknyi tartalék van a hálózatban. No persze az új architektúra új készülékeket fog megkívánni, továbbá a hálózatot is optimalizálni kell majd rá. Emiatt előbb meg kell győzni a
szolgáltatókat a befektetés szükségességéről.