Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ahol a védelem kezdődik

2008.12.27


Az interneten sokféle vírusírtó van,amelyek a gépedet hivatottak megvédeni.                             

 

 

 

 

                                          DE!

 

 

 

 

 

közlöm veled, hogy egyetlen vírusirtó vagy vírusvédelmi szoftver nem fogja megvédeni a számítógépedet.

Először is: egy szoftver az csak egy szoftver. Egy vírusirtó, ha jól van beállítva, valószínűleg teszi a dolgát, figyel, véd, jelez, frissül, és a többi.

De az a csodálatos ebben az egészben, hogy a vírusirtó szoftverek gyártói csak kullognak a vírusok gyártói után,ezért csupán egy szoftverre hagyatkozni nem elég, sőt, butaság.

lássuk, hogy mi mindennek kell együttállnia ahhoz, hogy tökéletes, áthatolhatatlan és biztonságos legyen a rendszered.

 

 

 

 

 
  A védelem az operációs rendszernél kezdődik.

 

 


Sőt, még előtte: a partícionálásnál.

Sajnos mai napig az a divat a számítógép-laptop forgalmazás területén, hogy egyetlen árva partíciót hagynak a winchesteren, segítőkészen feltelepítik a Windows-t, és mehetsz isten hírével.

 


Az operációs rendszer (Windows) a C: meghajtón van, tehát, ha van még egy partíciód, egy D: jelű meghajtó, akkor az a trükk, hogy minden adatot a D: meghajtóra kell menteni. Nagyon ritka a winchesterek fizikai sérülése, sokkal gyakoribb a vírusok által befertőzött és működésképtelenné tett operációs rendszer. De egy operációs rendszer nem nagy veszteség. Ha összeomlik, újra kell telepíteni és kész. Ami nagy veszteség, azok az adatok!!! Ha távol tárolod az adatokat a rendszertől, akkor egy Windows összeomlás esetén is nyugodt maradhatsz, mert minden fontos dolgod megmarad a másik partíción.

Most tennék egy kis kitérőt a Linux felé. A Linux klasszisokkal biztonságosabbnak tekinthető most, mint amilyen bármelyik Windows. Alapvetően azert mert sokkal kevesebben használják. Ha Te egy vírusok és kártevők gépekre juttatásával foglalkozó maffia pénzügyi főnöke lennél, akkor ezt a 10%-os potenciális ?piacot? tartanád annyira számottevőnek hogy pazarolj arra időt, pénzt és energiát, hogy külön a Linux-ra íratsz vírusokat? Ugye, hogy nem? Természetesen a Linuxosok sincsenek teljesen elfelejtve a vírusirtók által, hiszen az is piacnak tekinthető.Mint tudod, egy szűz Windows egy-két napig még érdekes, de aztán eléggé unalmassá tud válni. Bár sok mindent tud, de bármennyire is azt hitted, hogy irodai gépet szeretnél, gyorsan kiderül, hogy szórakozni is szeretsz.

Ezért pillanatok alatt feltelepítesz bizonyos segédprogramokat: dvd író szoftvert, filmnéző-, zenelejátszó-, esetleg szerkesztőprogramot, játékokat, egyebeket.

Ezek közül is érdemes azokat a szoftvereket választani, amelyek rendszeresen frissülnek, illetve könnyen elérhető a frissítésük.

Összegezve: Legalább két külön partíciót kell létrehoznunk, körülbelül 20 Gigabájt-ot / C /a Windows-nak, a másik partíció az adatoknak kell - a méretét te döntöd el- (filmeknek, zenéknek, képeknek, kisvideóknak, szöveges dokumentumoknak, satöbbi.) Jogilag tiszta, frissülő operációs rendszer és szoftverek.

A sokféle hasznos program telepítése előtt, de a Windows telepítése UTÁN van egy nagyon fontos és halaszthatatlan feladatod:
vírusirtó- és tűzfaltelepítés, beállítás.

 

 

 

Particionálás

Javaslatom a következő:

 • behelyezed az Xp -telepítő cd-t az optikai meghajtóba
 • újraindítod a számítógépet
 • be kell lépjél a bios-ba-erről majd később-
 • be kell állítanod,hogy a géped cd-röl bootoljon
 • a képernyön megjelenik : cdrom ról való indításhoz nyomjon meg egy billentyűt....hát nyomjuk
 • betölti a szükséges fájlokat és megjelenik a boot menü
 • itt láthatóvá válik a vincsesztered területe,ha vannak partíciók azokat töröld...értelemszerűen követve az utasításokat( általában T -törlés aztán ENTER, majd L-létrehozás)
 • ezt követően létrehozunk egy új partíciót : nyomjuk meg az L-betűt,írjuk be Mbit-ekben a particiónk méretét - (általában én C-nek úgy 20 -30 Gb-ot szoktam kijelölni) és enter
 • ezzel megvolnánk
 • Most következik a rendszer telepítése...ezt most nem részletezem,értelemszerűen köetkezik minden kis közreműködéssel.

 

ha már feltelepült a Windows-od,újabb particiók létrehozására van lehetőséged

 

 

Lépések:

 • startmenü
 • sajátgép
 • kezelés
 • lemezkezelés.....nna ezt akarjuk.itt láthatóvá válik a particiós tábla ,a lefoglalt és a szabad particiók mérete,betű-jelöléssel.
 • Rákattintunk a szabad particióra jobb egér gombbal és kiválasztjuk: új partició létrehozása.Meghatározzuk a particiónk méretét,majd beállítjuk miként kívánjuk használni( elsődleges-,kiterjesztett,-logikai partició legyen e ).Alapból elsődleges partició legyen,NTFS fájlrendszerben megformázva. Ha a formázás elkészült,már két részre is van osztva a vincseszterünk.
 • Ezt akartuk)))): zárjunk be minden ablakot.klikk a saját gépre-- és már itt látszik is mindkét partició.a másodikat érdemes átnevezni TÁROLÓ-nak.....ide aztán letárolhatsz bár mit...egy estleges rendszerösszeomlás erre a particióra már nem lessz hatással.

 

Jó munkát és jó szórakozást kívánok:)