Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a vírusírtásról általában

2008.12.27

Egy pár szót a vírusírtásról

Gondolom mindenkinek volt már dolga vírussal,a visszatérő vírusok tipikus jelenséget képviselnek mostanában. Arról ismerni fel őket, hogy karanténba helyezés illetve teljes törlés/irtás után is újra ott vannak a gépen. Újra megjelennek a semmiből, mintha mi sem történt volna.

Az ilyen eseteket nagy százalékban egy rendszerbeállítással meg lehet oldani (természetesen ez sem szenteltvíz, ez csak egy lépés.

Egészen pontosan a rendszer visszaállítást kell ideiglenesen lekapcsolni a Windowsban.

A rendszer visszaállítás arra való, hogy biztonsági pillanatfelvételeket készítsen a rendszerről, időről-időre, így egy esetleges összeomlás után vissza lehet tölteni egy nem olyan régen készült állapotot.

Amikor vírusos lesz a géped, és úgy készül rendszer visszaállítási pont, hogy közben a vírus aktívan tevékenykedik, akkor a vírus is “elmentődik” a rendszer visszaállítási pontba, tehát mikor Te leirtod, ez simán vissza tud kerülni, ugyanis a biztonsági mentésben megmaradt.

Ezért úgy kell keresni a vírusokat, hogy közben kikapcsoljuk a rendszer visszaállítási szolgáltatást. Ezáltal a vírusirtók minden részleghez hozzáférnek, és a visszaállítási pontokból is törlik a vírusokat.

A rendszer visszaállítási szolgáltatást kikapcsolhatod a Vezérlőpult>>Rendszer>>A rendszer visszaállítása fül segítségével.

A kikapcsolás UTÁN le kell futtatni egy teljes körű víruskeresést, és amikor végzett a vírusirtód, mindent lepucolt (főleg természetesen a C: meghajtón), akkor a rendszer visszaállítás szolgáltatást ugyanott, ahol kikapcsoltad, vissza is tudod kapcsolni.

Egy pár szó a karanténról,: a karantén azért használatos a vírusirtók által, hogy ha nem tudnak mit kezdeni a gyanús vagy nyilvánvalóan fertőzött fájllal, akkor áthelyezik a karanténba, és ezzel már ki is iktatták a kártevőt.

A karanténnal nem kell foglalkozni. Oda ne is nagyon nézegess be, ne foglalkozz azzal, hogy mi van benne, durván fogalmazva: semmi közöd hozzá :).

A karanténban lévő fertőzött vagy gyanús fájlok semlegesítve, hatástalanítva vannak.

Ha belepiszkálsz, több kárt okozhatsz, mint hasznot. Ne nyúlj hozzá, hagyd békén! Az a világ legjobban őrzött börtöne, onnan csak akkor van szabadulás, ha Te besegítesz a raboknak :).

 

FONTOS

 

Vannak olyan vírusok,amelyek a rendszermemóriában -RAM-random acces memory azaz véletlen hozzáférésű memória- húzzák meg magukat.Míg áram alatt van a számítógéped,de mégha ki is kapcsolod sokáig életképesek maradnak.Ki kell venned a rammokat a gépből -elég ha csak kimozdítod a foglalatból "bátorság)))"-kb 3 percre.Ennyi elég hogy tteljesen kiürüljön és megszabadulhatsz a visszatérő a"vendégeidtől"

folyt köv: