Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BIZTONSÁGBAN

 

gameo1.jpg

 

                                      

                               

 

 

 A Windows mint kémprogram - ellenszer: XP AntiSpy

Egy jó rendszer tartalmazza az összes fontos és nélkülözhetetlen szerviz- és biztonsági javítócsomagot,  jól működő, lehetőleg napra kész meghajtóprogramokat (driver), és a napi használatban lévő fontosabb alkalmazásokat amire majd lejjebb kitérek. Miután a biztonsági frissítésekkel befoltozott operációs rendszerünk készen van és működőképes, fel kell készíteni azt napjaink fokozottan veszélyes internetjére. Nem elég ugyanis felcsatlakozni, aztán utánunk az özönvíz, a Windows ugyanis alapból futtat egy rakás szolgáltatást és programot a háttérben, aminek neki lehet ugyani állni legyalulni, ha tudjuk mit csinálunk, de ha nem, akkor vagy ezért, vagy azért lesz problémánk. Ha nem akarjuk aprólékosan meghackelni a Windows-t, akkor a gép biztonságos üzemeltetéséhez néhány nélkülözhetetlen segédprogramot is szükséges telepíteni a frissítések után, de még a hálóra való fellépés előtt.

Sajnálatos, hogy a Windows - jelen esetben az XP - esetében már maga az operációs rendszer számos ponton bizonyos értelemben kémprogramnak tekinthető. Nem véletlen, hogy az illegális Windows másolatokra oly könnyen rátalálnak  a Microsoft emberei. A jövőt illetően pedig egyenesen rémisztőek a kilátások. A Microsoft 2007 nyarán bejelentett szabadalmából egy olyan Windows rémképe látszik kibontakozni, mely beleolvas az e-mailjeinkbe és a dokumentumainkba, belehallgat a zenéinkbe, és ez alapján határozza meg, mit érdemes reklámozni nekünk. Még a gépet is megkérdezi, nem szorulna-e cserére valamelyik alkatrésze – ha igen, arra is bedobna egy hirdetést.

Jelenleg ez utóbbi még nem fenyeget, és ha a Windows-unk legális, nem is igazán a Microsofttól kell félnünk, hanem a meglévő gyári kiskapukat kihasználó kártevőktől, no meg a neten szórakozó úgymond vicces emberektől. Az egyéb felhasználói szoftverek föltelepítése előtt tehát futtassuk le az XP AntiSpy nevű progit, és tiltsuk le legalább a beépített kémeket. A program egy alsó ablakban el is meséli, hogy melyiket miért érdemes letiltani. Van benne pár túlzás, de nem követhetünk el semmi baklövést, ha esetleg túlzottan szigorúak vagyunk, mert ha valami nem úgy működne a beállítás után, ahogy megszoktuk, később visszaállítható ugyanezzel a progival másodpercek alatt, kivéve a törölt Windows Messengert, de azt ne is sajnáljuk, mert a használata rendkívül aggályos, hemzseg a vélhetően szándékosan programozott biztonsági lyukaktól, és ebből kifolyólag a fertőzések egyik kiemelt forrásának számít. (Lásd pl. a Bropia F nevű férget.)

Érdemes tudni, hogy még az FBI is a Windows rendszerekre készített kémprogrammal végez online házkutatást. Persze, hogy az ügybe mennyire vannak beavatva a vírusok és kémprogramok elleni szoftverek gyártói, azt nem tudom. Ilyen alapon azonban bárki megteheti velünk ugyanezt, ha nem vigyázunk.

Amennyiben - helyesen - nem kívánjuk használni az Internet Explorert, tiltsuk le a Javascript-et és az ActiveX-et. Ha netán mégis, akkor ne tegyük, mert azzal lényegében használhatatlanná válik a böngésző ezáltal.

Az XP Antispy-al ki tudjuk kapcsolni az automatikus frissítést is. Ez alapvetően nem egy haszontalan szolgáltatása a Microsoftnak, de mivel folyton pofázik, hogy frissíteni kéne, akkor is, ha csak valami teljesen szükségtelen dolgot akar fölnyomni a gépünkre én a manuális frissítést  szoktam inkább javasolni. Ezzel azt is elkerülhetjük, hogy egy kártevő Windows frissítésnek álcázva települjön a gépünkre. Feledékeny embereknek inkább az automatikus frissítés ajánlott.

A Windows számos olyan szolgáltatást futtat a háttérben, amire semmi szükség. Erről szól,  Málnás István: A Windóz lemeztelenítése  c. mókás, de annál tanulságosabb írására. Az alcíme valami olyasmi lehetne, hogy "hogyan szabaduljunk meg a sallangoktól, de használjunk inkább Linuxot".  A cikkben foglaltak inkább csak haladóknak vagy próbálgatni vágyóknak ajánlottak. Azoknak, akiknek az írás olvasása közben leereszkedik a köd, inkább ajánlom a fentebb említett XP AntiSpy használatát.

Ha az XP Antispy-al mindent letiltottunk, később amikor manuálisan frissíteni akarjuk az operációs rendszert, problémáink adódhatnak. A Windows Update használatához szükséges, hogy a "Megbízható (Trusted) zónához" hozzáadjuk a Microsoft bizonyos webhelyeit. Engedélyezni kell továbbá az ActiveX-et és az Automatikus frissítés szolgáltatást is, az XPAntispyból helyreállítva, különben hiába kínlódunk, nem leszünk képesek elvégezni a szükséges frissítéseket. A frissítések befejezése után ne felejtsük el újra letiltani az említett szolgáltatásokat, feltéve, hogy nem akarunk átállni az automatikus frissítésre!

Még egyszer leírom: ne feledjük aktiválni a Windows-unkat, különben 30 nap múlva azon fogjuk észrevenni magunkat, hogy nem indul a rendszerünk. Egy mezei rendszert nem lenne probléma aktiválni utólag, de ha egyszer az XP Antispy-al "helyre tettük", akkor ez már nem fog menni!

Fontos!

Az XP Antispy beállításai csak arra a fiókra vonatkoznak, amivel beléptünk! Ha új lokális felhasználót hozunk létre, először rendszergazdaként lépjünk be a kérdéses fiókkal, intézzük el XP Antispy-al, és csak utána soroljuk be a megfelelő csoportba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...............

 

Cikkek

tűzfal

2008.12.27

Az interneten keresztül befékőzhetnek a számítógépedve...ugy e ezt te sem akarod??

 

ahol a védelem kezdődik

2008.12.27

A vírusokkal szemben gyakorlatilag védtelenek vagyunk,mindaddig amíg a szoftvergyártók el nem, készítik az újabb vírusok elleni írtó-programot.

 

a vírusírtásról általában

2008.12.27

A rendszervisszaállítás-opció jegeli a vírusokat::::: olvasszuk ki :)

 

a böngésző átka

2008.12.27

Képzeld el, hogy bejut egy trójai, vagy egy akármilyen vírus a gépre, az Exploreren keresztül, gondold végig, hova juthat el. Segítek: bárhova a Windows-on belül.

 

mi a particionálás

2008.12.27

A lényeg az adatok bisztonságos tárolása.......egy kötet egy lemezen...halálos(((( brrr.