Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


particionáljunk

2011.05.01

A merevlemezek particionálása és formázása a Windows XP telepítőprogramjával


     1. lépés: A merevlemez particionálása

 1. Helyezd be a Windows XP telepítőlemezét a CD- vagy a DVD-meghajtóba, majd a Windows XP telepítőprogramjának a futtatásához indítsd újra a számítógépet.

 2. Amikor a program erre kéri, válaszd ki a számítógépnek a CD- vagy a DVD-meghajtóról történő indításához szükséges beállításokat.(nyomjál le egy gombot a billenőn)

 3. Ha a merevlemez-vezérlőhöz egy külső számítógépgyártó (OEM) illesztőprogramjára van szükség, akkor nyomd le az F6 billentyűt az illesztőprogram megadásához.  A Windows XP és a Windows Server 2003 telepítőjének futása közben az F6 billentyű lenyomásával a berendezésgyártók illesztőprogramjainak korlátozott támogatása vehető igénybe

 4. Az Üdvözli a telepítő képernyő megjelenése után nyomd le az ENTER billentyűt

 5. A Windows XP licencszerződésének elfogadásához nyomd le az F8 billentyűt.

 6. Ha a telepítő Windows XP rendszert talál a számítógépen, akkor felajánlja annak javítását. A javítás kihagyásához nyomd le az ESC billentyűt.

 7. Ekkor megjelenik az összes merevlemez partícióinak és nem particionált területeinek listája. A nyílbillentyűkkel jelölj ki egy meglévő partíciót, vagy hozz létre egy új partíciót annak a nem particionált területnek a kijelölésével, ahol az új partíciót létre szeretnéd hozni. Az L billentyű lenyomásával új partíciót hozhatsz létre a nem particionált területek felhasználásával.

  Megjegyzés: Ha olyan területen kívánsz partíciót létrehozni, ahol már található egy vagy több partíció, akkor az új partíció létrehozása előtt törölnöd kell e partíciókat. Ha a T billentyű lenyomásával egy meglévő partíció törlését választottad, nyomd le az L billentyűt (ha ez a rendszerpartíció, előbb az ENTER, majd az L billentyűt) a partíciótörlési szándék megerősítéséhez. Minden olyan meglévő partíció esetén hajtsd végre ezt a lépést, melyet az új partícióhoz fel szeretne használni. Ha minden partíciót töröltél, jelöld ki a fennmaradó üres, particionálatlan területet, és nyomd le az L billentyűt az új partíció létrehozásához.

 8. A lehető legnagyobb méretű partíció létrehozásához nyomd le az ENTER billentyűt. A partíció méretének megadásához írjd be az új partíció méretét megabájtban (MB), majd nyomd le az ENTER billentyűt.

 9. Ha további partíciókat szeretnél létrehozni, ismételd meg a g. és a h. lépést.

 10. A partíció formázásához és a Windows XP telepítéséhez ugorj a 2. lépéshez.

  Ha nem akarod telepíteni a Windows XP rendszert, nyomd le kétszer az F3 billentyűt a Windows telepítőből való kilépéshez, és ne hajtsd végre a további lépéseket.

  Ha a Windows XP telepítése nélkül szeretnéd formázni a partíciót, használj     egy másik segédprogramot.

      2. lépés: A merevlemez formázása és a Windows XP telepítése

 1. A nyílbillentyűkkel jelöljd ki azt a partíciót, amelyen telepíteni szeretnéd a Windows XP operációs rendszert, majd nyomd le az ENTER billentyűt.

 2. Jelöld ki a partíció formázásának módját. A következő lehetőségek közül választhatsz:

  • A partíció formázása NTFS fájlrendszer használatával (Gyors)

  • A partíció formázása FAT fájlrendszer használatával (Gyors)

  • A partíció formázása NTFS fájlrendszer használatával

  • A partíció formázása FAT fájlrendszer használatával

  • Maradjon ép a jelenlegi fájlrendszer (nincs módosítás)

  Megjegyzések

  • A jelenlegi fájlrendszer épségét megőrző lehetőség új partíció esetén nem áll rendelkezésre.

  • A FAT fájlrendszer használatának lehetősége nem áll rendelkezésre 32 gigabájtnál (GB) nagyobb méretű partíció esetén.

  • 2 GB-nál nagyobb méretű partíció esetén a Windows telepítője FAT32 fájlrendszert alakít ki (ennek megerősítéséhez le kell nyomnia az ENTER billentyűt).

  • Ha a partíció 2 GB-nál kisebb, a Windows telepítője FAT16 fájlrendszert alakít ki.

  • Ha törölted és újra létrehoztad a rendszerpartíciót, de másik partíción készülsz újratelepíteni a Windows XP rendszert, akkor a telepítő kéri mind a rendszer-, mind a rendszerindítási partíció fájlrendszerének a megadását.

 3. Nyomd le az ENTER billentyűt.

 4. Miután a Windows telepítője végzett a partíció formázásával, a Windows XP telepítésének folytatásához kövesd a képernyőn megjelenő útmutatásokat. A Windows telepítését és a számítógép újraindítását követően a további partíciókat a Windows XP Lemezkezelés eszközével hozhatsz létre és formázhatja.

  ( sajátgép-jobbegér-kezelés-lemezkezelés)

      További megjegyzések

Az operációs rendszer (például Windows XP) telepítése előtt létre kell hozni egy elsődleges partíciót a számítógép első fizikai merevlemezén (a 0. számú lemezen), majd az úgynevezett rendszerpartíció létrehozásához egy fájlrendszerrel kell formázni az adott partíciót.

A másik lehetőség külön partíció létrehozása az operációs rendszer számára bármelyik fizikai merevlemezen. Ez rendszerindítási partíció néven ismert. A 0. számú lemez rendszerpartíciója is használható rendszerindítási partícióként.