Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.01

Az NTFS fájlrendszer – áttekintés

Felhasználói szemszögből nézve az NTFS fájlrendszer (a HPFS rendszerhez hasonlóan) sorrendben álló könyvtárakba rendezi a fájlokat. A FAT és a HPFS fájlrendszerrel ellentétben azonban nincsenek speciális objektumok a lemezen, és az alaphardver-függőség (például az 512 bájtos szektorok jelenléte) sem játszik szerepet. Ezenkívül nincsenek a lemezen speciális adathelyek, például FAT táblák vagy HPFS alapú fő adatblokkok.

Az NTFS fájlrendszer céljai az alábbiak:
  • Megbízhatóság, amely nagy kapacitású rendszerek és fájlkiszolgálók esetében különösen fontos
  • További szolgáltatásokat nyújtó platform
  • POSIX alapú követelmények támogatása
  • A FAT és a HPFS fájlrendszerre jellemző korlátozások megszüntetése

Megbízhatóság

Az NTFS fájlrendszer megbízhatóságának biztosítása során három fő területet vettek górcső alá: helyreállíthatóság, a súlyos szektorhibák eltávolíthatósága, valamint a gyorsjavítás támogatása.

Az NTFS fájlrendszer helyreállítható, hiszen rögzíti a fájlrendszerben végrehajtott tranzakciókat. A FAT vagy a HPFS fájlrendszeren végrehajtott CHKDSK művelet során a rendszer az adott könyvtáron, kiosztáson vagy fájltáblákon belül található mutatók egységességét vizsgálja. NTFS rendszerű lemez esetén a rendszer naplófájlt hoz létre az ezen összetevőkkel kapcsolatban végrehajtott tranzakciókról, így a fájlrendszer egységességének visszaállítása érdekében a CHKDSK műveletnek csak az utolsó végrehajtási pontig kell visszaállítania a tranzakciókat.

Ha FAT vagy HPFS rendszerben a fájlrendszer speciális objektumait tároló valamely szektor meghibásodik, egyszektoros hibáról beszélünk. Az NTFS fájlrendszer ezt két módszerrel küszöböli ki: nem használ speciális objektumokat a lemezen, az azon tárolt összes objektumot pedig nyomon követi és védi, illetve a mesterfájltábla több példányát tárolja a lemezen (a szám a kötetméret függvénye).

A HPFS fájlrendszer OS/2 alapú verzióihoz hasonlóan az NTFS fájlrendszer is támogatja a gyorsjavítás alkalmazását.