Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


mi a számítógép

2008.12.27

Aszámítógép

Nem tévesztendő össze a SZEMÉLYI-számítógéppel

Személyi számítógép

Számítógép tágabb értelemben minden olyan berendezés, amely képes bemenő adatok (input) fogadására, ezeken különféle, előre beprogramozott műveletek (programok) fogadására, továbbá az eredményül kapott adatok kijelzésére, kivitelére (output), amelyek vagy közvetlenül értelmezhetőek a felhasználók részére vagy más berendezések vezérlésére használhatóak. Fontos kritérium az, hogy ugyanazon bemenő adatok alapján mindig ugyanazon kimenő adatokat állítsa elő, azaz hogy a gép determinisztikusan működjön, erre utal a GÉP szó. Az alapvető különbség a számítógép vagy a számológép között abban rejlik, hogy a számítógép képes előre elkészített program végrehajtására, míg a másik gép csak egy műveletet (például szorzás) képes emberi beavatkozás nélkül önállóan végrehajtani.

A számítógép fizikai megjelenésének elnevezése : a hardver.Ide tartozik a ház,a tápegység,az alaplap,a processzor,a merevlemez,a monitor,a billentyűzet,egér stb...Az előírt feladatok végrehajtását a szoftver – programok,op.rendszer,eszközmeghajtók - teszi lehetővé,ez a számítógép kézzel nem megfogható része.

felhasználásuk különböző lehet :

 

 • szupeerszámítógép
 • nagygép
 • szerver
 • személyiszámítógép
 • munkaállomás
 • hordozható sz.gép
 • célszámítógép
 • beágyazottszámítógép

 

A számítógép működési elve

A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges és képi információk tárolása. A működés legkisebb egységeit biteknek (binary digit, bináris számjegy; egy, az adott áramköri állapotnak megfeleltetett 2-es számrendszer-béli szám, értéke 0 vagy 1.) nevezzük. Az információtárolás egysége a 8 bitből álló bájt. (byte).

 • 1 kB (kilobyte) = 1024 byte

 • 1 MB (megabyte) = 1024 kB

 • 1 GB (gigabyte) = 1024 MB

Az információkat kódrendszer segítségével tárolja a számítógép. A kódrendszer a karakterekhez számokat rendel, a legelterjedtebb (ASCII) kódrendszer 256 (28) elemű.

 

 


 

 

 

A számítástechnika története során az egyszerű mechanikus gépektől az igen összetett elektronikus, digitális vezérlésű automatákig haladt. Egyrészt szembetűnő a mai gépek egyre nagyobb fokú programozhatósága (egyre önállóbban tudnak komplex feladatokat is megoldani), az ennek következményeképp kialakuló nagyobb mértékű automatizmus, önirányítottság; másrészt ettől nem függetlenül a feladatkörök kibővülése, amely az egyszerűbb, konkrétabb feladatok (szövés, összeadás, ajtónyitás) ellátására épített célgépektől a komplex és sokféle tevékenységre képes általános célú univerzális gépek megvalósításáig terjedt.