Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.05.01

A FAT fájlrendszer a Windows NT operációs rendszer által támogatott fájlrendszerek legegyszerűbbike, amelynek legfőbb sajátossága a fájlkiosztási tábla (FAT), amely nem más, mint a kötet legfelső szintjén elhelyezkedő adattáblázat. A kötet védelme érdekében a fájlkiosztási táblának két példánya van, így az egyik sérülése esetén a másik segítségül hívható. A fájlkiosztási táblákat és a gyökérkönyvtárat rögzített helyen kell tárolni, hogy a rendszerindítási fájlok helye pontosan meghatározható legyen.

A FAT fájlrendszerrel formázott lemezek fürtökre vannak felosztva, amelyek mérete a kötet méretének függvénye. Fájl létrehozásakor a rendszer bejegyzést hoz létre a gyökérkönyvtárban, és ezzel együtt elkészíti az első, adatokat tároló fürtszámot is. A fájlkiosztási tábla ezen bejegyzése azt jelzi, hogy ez a fürt a fájl utolsó fürtje, vagy a következő fürtre mutat.

A fájlkiosztási tábla frissítése kulcsfontosságú művelet, sok időbe is telik, ám a rendszeres frissítés elmulasztása adatvesztést eredményezhet. A frissítés azért tart sokáig, mert a lemezolvasó fejeket a tábla minden egyes frissítésekor a lemez nulladik logikai sávja fölé kell visszaállítani.

A FAT-könyvtár szerkezete nem előre meghatározott, így a fájlok mindig a lemez első nyitott helyére kerülnek. A FAT fájlrendszer csak az Írásvédett, a Rejtett, a Rendszer és az Archiválandó fájlattribútumot képes kezelni.