Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CD , DVD a digitális papír

2010.02.13

Mára a számítástechnika fejlődésével mind a számítógépek és a vele kapcsolatos eszközök ára a tömeggyártásnak köszönhetően rohamosan csökken. A dvd írok terjedésével az embereknek egyre nagyobb igényük van az írható dvd lemezekre e miatta lemezgyártok között óriási a verseny és ez a lemezárak csökkenésében nyilvánul meg. Több éve megjelentek a Magyarországon is a nagyobb kiszerelésben forgalmazott dvd lemezek melyeket nagy többséggel az interneten a különböző Web áruházakban vásárolhatunk meg és általában utánvéttel szállítanak a részünkre. A lemezeket megvásárolhatjuk egyesével tokba csomagolva és nagyobb kiszerelésben is, az adataink biztonságos tárolásának érdekében minden esetben törekedjünk a minőségre. Ne vásároljunk noname márkákat mert könnyen megeshet az is hogy a lemezre mentet adatok a rossz minőségű dvd lemez miatt elvesznek.

Milyen lemezt vásároljunk?

A technológia fejlődésével sorra jelennek meg a nagyobb adat kapacitású lemezek és ezzel arányosan a régebbi kisebb kapacitású lemezek ára jelentősen csökken a jó minőségű lemezeké is.

Ha megbízható és minőségi dvd lemezt szeretnénk vásároljunk Verbatim lemezt vagy Tdk-t esetleg Philips-et ha az olcsóság is szempont akkor mindig nagyobb kiszerelést keressük (50-100db/csomag) és a legolcsóbb a hengeres kiszerelés. Egyenlőre a duplarétegű lemezek ára a sima dvdékéhez képest elég magas de a blu-ray és a Hd dvd lemezek megjelenése óta jelentősen csökkent az ára és folyamatosan csökkeni is fog, a tárolható adatmennyiség pedig növekedni. Emlékezhetünk még a régi floppy lemezekre melyeken kb. 1,5 mb. adatot lehetet tárolni, ki gondolta akkor hogy pár év múlva 25Gb –os lemezek lesznek.

Ha dvd lemezek adat kapacitása ilyen mértékben fog növekedni 8-10 év múlva a tárolható adat mennyiség mérete a mai 10-20x –ára fog növekedni de az is lehet hogy a dvdket felváltják majd a memória kártyák vagy a pendriveok melyeken biztosabb az adattárolás mert nem olyan sérülékeny nem karcolódik meg és nem válik olvashatatlanná. De amíg tehetjük használjuk ki a dvd lemezek nyújtotta lehetőségeket.

A DVD története

A dvd lemez és a dvd lejátszok elterjedésében az első fontos lépéseket Warren Liebfarb tette meg aki már a nyolcvanas években úgy gondolta hogy a hagyományos Vhs videó kazettákat és videó készülékeket ugyanúgy le fogja váltani a DVD mint annak idején a CD kiszorította a bakelit lemezeket a piacról. Liebfard a Waren Video vezérigazgatója és a Philips közösen dolgozta ki az első szabványt melyet a japán gigacég a Toshiba tökéletesített és 1994-re elkészült az első prototípus.

E közben a Sony és a Philips is kidolgozott és szabadalmaztatott egy saját szabványt igy megkezdődött a verseny a két cég között és a két különböző dvd formátum között.. 1995 –ben az IBM kezdeményezésére egy kompromisszumos megoldással egyesítette a két szabványt melyből kialakulhatott az egységes dvd és régió szabvány amit ma is használunk..

De a dvd lejátszok és dvd lemezek forgalmazása még nem kezdődhetett el mert a filmforgalmazok tartottak a kalóz másolatoktól és az ebből származó károktól. Ennek eredménye képem megszületett egy másolásvédelemi technológia amelye nem teljesen biztos eljárás de elegendő volt ahhoz hogy 1996-ban megkezdődjön a dvd lemezek és lejátszok forgalmazása.

Mellyel néhány év leforgása alatt megdöntötték az elektronikai cikkek terjedésének sebességét, mivel Amerikában négy év alatt tízmillió dvd készüléket adtak el. Míg cd lejátszóból ez idő alatt csak másfél milliót értékesítettek. Öt év alatt több mint harmincmillió dvd lejátszót adtak el világ szerte.. A becslések szerint Nyugat Európában 2003-ra ötvenmillió háztartásba vásároltak legalább egy asztali dvd lejátszót és hozzá minimum öt DVD lemezt. Magyarországon 2001-be ötezer asztali lejátszót adtak el. Mindez köszönhető annak is hogy a készülékek árra rohamosan csökkent így egyre többen megengedhették maguknak a saját dvd lejátszót és a saját házi mozit.

A DVD lejátszok eladásának mértéke az otthoni számítógépekbe építhető dvd eszközö és írható dvd lemezek megjelenésével szintén megsokszorozódott melyet az asztali DVD felvevők megjelenése követet, melyből szintén több milliót adnak el de ezek meg sem közelíthetik a dvd lejátszok eladásának mértékét. A gyártási technológia további fejlődésével, a készülékek és a dvd lemezek árának folyamatos csökken és ennek köszönhetően, mára szinte minden háztartásban megtalálható ez az eszköz is úgy mint a TV.

Amit még a DVD lemezről és a dvd filmekről tudni érdemes

A DVD elnevezés a Didital Versatile Disc azaz digitális többfunkciós lemez , melyből könnyen kiderül hogy ez a technológia nem csak filmek rögzítésére alkalmas. Hasonló a működése a CD-hez a lézersugár az apró gödrökből olvass ki a bitek sorozatát. A elejében a filmeket MPEG 2 tömörítési formátumban tárolják a DVD lemezek, a hangot a CD lemezeknél jobb minőségben PCM tömörítéssel tárolja. De a mai lejátszókkal melyek támogatják a Divx formátumú filmek lejátszását is (így akár 4-5 db filmet is tárolhatunk egy hagyományos dvd lemezen) De ezek a formátumok kezdenek feledésbe merülni. A ujjnak mondható DL és HD DVD formátum idővel ki fogja szorítani az egyre elavultabbnak számító technológiákat.. és ki tudja mit hoz még a jövő a DVD lemezek fejlődésében..