Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HARDVER fogalma, biosz , drájver...

Mik azok a hardverek ? :

 

 

A hardverek mindazok a kézzel fogható dolgok, amik fizikailag felépítik, alkotják a számítógépet. Minden, ami a számítógép házhoz tartozik.

 

- Ejtsünk pár szót a BIOS-ról :

 

BIOS, Basic Input/Output System (Alapvető bemeneti/kimeneti rendszer)

Hogyan is foglaljam össze érthetően? A BIOS egy alap szoftver, amely legelsőként indul el a számítógép bekapcsolásakor azért, hogy legyen egy összekötő kapocs a szuper hardvereink és a remek operációs rendszerünk között. Egyszerűen megfogalmazva ennyi.Még annyi lényeges, hogy bizonyos rendszerjellemzőket a BIOS-on belül lehet beállítani, de ezt otthoni felhasználók számára nem javaslom.

 

 

- Ha már hardverek, akkor illesztőprogram (driver):

 

most nincs előttem egyetlen lexikon sem, de a nevében benne van a jelentése. Egy hardvernek nem csak fizikailag kell illeszkednie a számítógéphez, hanem szoftveresen is. Mikor még új volt a géped (vagy esetleg most új), akkor az operációs rendszer telepítésekor, a Windows installálása után, minden kulcsfontosságú hardvert külön driverrel (illesztő programmal) kell felismertetni a rendszerrel (nem mindig, mert előfordulhat, hogy a Windows-od már okos, és felismeri az egyes hardvereket), csupán csak azért, hogy minden tökéletesen működjön. Néha előfordul olyan probléma, hogy egyszerűen elszáll az egyik driver, és az eszköz nem működik megfelelően. (Ismerős?) Ilyenkor új illesztőprogram segít. (Vagy a régi újrainstallálása.)  

 

   Nem beszéltem még az egyéb, házban található dolgokról, mint például kábelek, egyéb ventillátorok, és maga a tápegység, USB portok. Bár a tápra illik odafigyelni, mert néha a gép élete múlhat rajta, de most kábelekkel és csatlakozó elemekkel nem foglak fárasztani.

 

  Bónusz tipp : üsd fel a legelső, kezedbe kerülő Tesco újságot, és nézd át, milyen konfigurációkat ajánlanak, úgy 80-100ezer forint körül. (Vagy fölötte.)

 

Általában úgy kezdődik, hogy Intel vagy AMD blablabla, számok, betűk, számok. Számolj tízig, ha azt látod, hogy Intel Celeron. Szép a neve, csak éppen nem olyan jó minőségű, mint a nagytestvére, a Pentium. Mondhatjuk úgy is, hogy a Celeron a Pentium lebutított változata. Olcsóbb és persze kellőképpen másabb is, hogy annyira egyszerűen ne lehessen összehasonlítani.

 

Tehát, processzort nézzük tovább: a számok a teljesítményt, az egy másodpercre jutó számítási mennyiséget jelentik. Ha mondjuk Intel Pentium és új gépbe rakják, akkor már nem lehet olyan rossz! (Elnézést kérek az AMD és Celeron tulajdonosoktól)

 

Az alaplap neve és verziószáma nem fog neked semmit mondani. Egy betűszó, aztán betűk, számok, de az még rosszabb, ha az alaplapra ki sem térnek. Gondolj bele,nem gyanús egy kissé? Ha kitérnek, rá akkor abban a minutumban keress rá a neten, és nézz utána, mikori verzió, mit tud, és mi róla az általános vélemény.

 

Memória: névtelen (persze attól még működhet jól), és ami a lényeg, iszonyat kevés! Egy sima XP-hez, és mellette a kicsi hasznos programokhoz (vírusirtó, képnézegető, filmlejátszó, kis játékok, satöbbi) kell az 512 Megabájt RAM. Legutóbb láttam olyat, amiben 128 Megabájt RAM-ot kínáltak a géppel.......(egy p-3-asban is tőbb van:)

 

Nézzük a kártyákat: int. Azt jelenti, hogy integrált? Felejtős.

 

Winchester: Van egy-két elterjedt márka, átlagos árúnak is számítanak, de van pár olyan márkájú HDD, ami szereti megadni magát fél éves kor környékén. Nem akarok ellenreklámot csinálni egy cégnek sem............igen, tervbe kell venni, és fokozott figyelmet kell szentelni addig is az adatmentésnek!

 

Tudni kell azt, hogy mire lesz használva a gép. Már a 4 évesek is mérhető időt töltenek a gép előtt.Tehát egy családi gépnél annak a családtagnak az igénye legyen a mérvadó, akinek a hobbija, tevékenysége az erősebb gépet igényli.

 

CD-DVD ROM: mint a mobiltelefonoknál, ezeknél is adódhatnak olyan szériák (egyébként ez az összes hardverre igaz), hogy elromlanak, rosszul írnak, nem olvasnak be, satöbbi.

 

Mivel általában minden alkatrész garanciális, reménykedjünk, hogy a garancia lejárta ELŐTT lesz baja. Az meg, hogy a garanciális szervizek hogyan működnek, azt inkább hagyjuk.

 

Számítógépet sose vásárolj úgy, hogy nem tudod, mit akarsz és főként nem tudod, hogy mire szeretnéd használni. Lehet, hogy először azt gondolod, hogy csak az ismerőseidet szeretnéd megkeresni a neten, de aztán annyi információ robban majd rád minden pillanatban, hogy igencsak gyorsan felül kell bírálni a csak netezni szeretnék? álláspontodat!:)